Crash Germanwings24 mrt '15 11:46Aangepast op 24 mrt '15 19:47

Zeker 1 Nederlandse dode bij vliegtuigcrash

Auteur: Pieter van den Akker

Een passagiersvliegtuig van de Duitse maatschappij Germanwings is neergestort in het zuiden van Frankrijk. Het toestel, een Airbus A320, was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Aan boord waren 144 passagiers en zes bemanningsleden. Een van de passagiers was een Nederlandse vrouw uit Deurne.

Het toestel is neergekomen bij de plaats Prads-Haute-Bléone, ten noorden van Digne-les-Bains in de Franse Alpen. Het toestel verdween rond 11 uur dinsdagochtend van de radar. De Franse gendarmerie heeft het wrak van het toestel vanuit helikopters gezien.

2700 meter hoogte
Het vliegtuig ligt op 2700 meter hoogte. Het terrein is volgens Franse media daarom erg moeilijk toegankelijk.

De Franse president François Hollande gelooft niet dat mensen de crash van de Airbus A320 in de Franse Alpen dinsdag hebben overleefd. Hij zei dit kort nadat het toestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings met 148 mensen aan boord plotseling hoogte verloor en was neergestort op een moeilijk toegankelijk terrein in de buurt van Barcelonnette op zo'n 2700 meter hoogte.

 

Geen explosie of vuur
Volgens radiozender France Info is er in de buurt geen explosie gehoord of rook en vuur waargenomen.

Volgens de Franse premier Manuel Valls zijn bij het ongeval waarschijnlijk tussen 142 en 150 mensen om het leven gekomen. Niemand van inzittenden zou de crash hebben overleefd 'gezien de toestand van het wrak', aldus Valls dinsdag. "Natuurlijk weten wij de oorzaak van de crash nog niet''. De piloot heeft even voor het neerstorten een noodsignaal uitgezonden.

Rutte geschokt
Premier Mark Rutte reageert geschokt: "Het is een afschuwelijk bericht dat natuurlijk ook in ons land hard binnenkomt bij heel veel mensen. Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij de slachtoffers en nabestaanden. Het is in dit stadium nog onbekend of er Nederlanders aan boord waren. Op dit moment overheerst de schok en moet alle aandacht uitgaan naar het boven water halen van informatie over de inzittenden en de oorzaak van de ramp.''

Noodnummer geopend
Het vliegveld van Düsseldorf heeft in verband met de crash van een Airbus van Germanwings een noodnummer geopend. De website van de luchthaven is niet bereikbaar, meldde het vliegveld dinsdag.

Het noodnummer 0800-7766350 is beschikbaar voor getroffenen, zo staat te lezen op de website.

Germanwings is een dochtermaatschappij van Lufthansa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen