
De politie is op zoek naar drie voortvluchtige verdachten. Rond 11.30 uur vuurden zij met automatische wapens schoten af op de redactie. Dat duurde enkele minuten, daarna zijn de mannen gevlucht. Een aantal medewerkers is naar het dak gevlucht, aldus Le Parisien. De aanslagplegers zouden hebben geroepen "We komen de profeet wreken".
19:00 | Vanaf morgen is het laatste nieuws rondom de aanslag in Parijs weer te volgen op onze zender, website en social media. Voor nu wordt de live blog gesloten.
18:15 | Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof laat weten dat het dreigingsniveau in Nederland voorlopig hetzelfde blijft. Deze staat nu op substantieel. "Dat betekent dat er al maatregelen zijn getroffen om de samenleving te beschermen en dat er rekening gehouden wordt met een aanslag." Schoof sprak vandaag onder andere met Rutte, Opstelten en de Vereniging van journalisten.
18:00 | Terreurdeskundige Glenn Schoen wijst erop dat de situatie in Parijs niet zomaar te vergelijken is met Nederland. "Er was al langer sprake van specifieke dreiging bij het blad. Ik begrijp dat hier niet meteen het dreigingsniveau wordt aangepast. In Nederland moeten we zorgen dat onze reactieve capaciteit op orde is."
17:35 | Ook oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot reageerde op de aanslag in Parijs. Tegen BNR zei hij: "Ik vind het buitengewoon verontrustend. Ineens zit het gevaar om de hoek."
17:08 | In 2006 werd De Volkskrant bedreigd na het plaatsen van spotprenten over de profeet Mohammed. Philippe Remarque, hoofdredacteur van de krant, laat aan BNR weten dat de vandaag gewraakte spotprenten morgen gewoon in de krant staan. "Je moet je niet laten intimideren door dit soort gebeurtenissen." Op internet verschenen al meerdere spotprenten als reactie op de gebeurtenissen in Parijs.
17:00 | Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs riep "alle Fransen en verdedigers van de vrijheid'' op om donderdagavond "op een solidaire en stille manier'' de straat op te gaan. In Parijs en Brussel worden momenteel al spontane betogingen georganiseerd.
16:25 | Koning Willem-Alexander is diep geschokt door de aanslag. Hij heeft president Hollande van Frankrijk zijn medeleven en condoleances overgebracht alsmede zijn persoonlijke betrokkenheid en de steun van het Nederlandse volk "ook bij het verdedigen van de democratische waarden die aan de basis van onze samenlevingen staan". Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst namens de koning bekendgemaakt.
16:18 | Correspondent Eveline Bijlsma is bij de rampplek, waar ze met omstanders sprak over de terroristen.
15:58 | Daders kwamen binnen door cartoonist Corinne "Coco" Rey te bedreigen, blijkt uit haar verklaring. Ze spraken 'perfect Frans'.
15:39 | De Franse politie is op zoek naar drie daders. Eerder werd gesproken van twee terroristen, maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve waren het er drie.
14:45 | Charlie Hebdo is een algemeen heel gewaardeerd en bekend satirisch weekblad , zegt de Nederlandse ambassadeur Ed Kronenburg tegen BNR.
14:40 | Zowel Poetin als het Witte Huis hebben schande besproken over de aanslag. Niets rechtvaardigt terreur, zei de Russische president.
14:35 | Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de aanslag op een redactie in Parijs als een aanval op de vrijheid van meningsuiting veroordeeld. De aanval is niet alleen op Frankrijk gericht maar op de wezenlijke vrijheden van de democratie, aldus Merkel.
14:28 | De aanslag in Parijs lijkt uitstekend te zijn voorbereid, schrijft de krant Le Parisien. De daders pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de krant. Van de aanslagplegers ontbreekt nog elk spoor. De auto van de plegers is teruggevonden in het centrum van Parijs.
14:20 | De aanslag in Parijs is een 'aanslag op ons allen''. Dat heeft Europees Commissaris Frans Timmermans (Betere regelgeving) woensdag op zijn Facebookpagina geschreven. Hij stelt geschokt te zijn en te rouwen om de slachtoffers.
Volgens Timmermans is het een aanslag op 'onze fundamentele normen en waarden, op de vrijheden waarop Europese samenlevingen zijn gebouwd'. Daarom moeten alle Europeanen standvastig hun solidariteit aan het Franse volk tonen, aldus Timmermans. "Barbarij zal niet zegevieren. Terrorisme zal verslagen worden als we opkomen voor onze gezamenlijke vrijheid en als we tonen bereid te zijn onze normen en waarden te verdedigen, schouder aan schouder.''
14:14 | "Vreselijk", reageert PVV-leider Geert Wilders voor de microfoon van BNR's Jeroen Stans. "Ongelooflijk, zo'n terroristische aanslag op collegas van u, collegas van een blad dat kritische spotprents over de profeet Mohammed heeft gepubliceerd en al werd bewaakt. Het zou heel goed kunnen dat er wat islamitisch achter zit. Ik weet het niet, ik ga die conclusie niet trekken. Wat ik alleen weet is dat wat er vandaag in Frankrijk gebeurt morgen ook in Nederland kan gebeuren.
Nu komt het wel heel dichtbij, vindt Wilders. "Ik vind dat we er heel snel over moeten debatteren. Ik heb net een debat aangevraagd met minister-president Rutte. Ik ga er ook van uit dat iedereen dat steunt."
14:02 | Verhoogde veiligheidsmaatregelen in Parijs. Op tal van plaatsen in de Franse hoofdstad zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden allemaal extra beveiligd. Kort na de aanslag verhoogden de Franse autoriteiten het dreigingsniveau voor terreuraanslagen naar het allerhoogste niveau.
13:59 | Twee van de omgekomen medewerkers van Charlie Hebdo, volgens Franse medium Le Point.
13:37 | “De straat waarin de redactie van Charlie Hebdo zit, werd al goed bewaakt", weet correspondent Eveline Bijlsma. "Volgens een buurtbewoner stond er al een tijd lang een politieauto hier in de straat. Nu is het hier ontzettend druk met veel buurtbewoners en vooral ook veel journalisten. De ambulances rijden af en aan. Ik kwam net nog een meisje tegen dat iemand van de redactie kent. Ze is in paniek omdat ze niet weet hoe het met diegene is."
13:34 | Tweede Kamerleden hebben woensdag geschokt gereageerd op de aanslag. "Aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo is bedreiging van alle vrijheden waar ik heilig in geloof. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers'', zo twitterde Harry van Bommel van de SP bijvoorbeeld.
13:26 | De terroristische aanslag in Parijs heeft aan twaalf mensen het leven gekost. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt.
13:21 | Er zouden nog mensen op het dak staan bij de redactie van Charlie Hebdo, meldt correspondent Eveline Bijlsma.
13:13 | Reactie van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding tegen BNR: "We volgen de ontwikkelingen nauwgezet. Deze aanslag bevestigt het dreigingsbeeld dat we al langer hebben in Nederland en waar we al langer voor waarschuwen. De aanslag onderstreept dat we waakzaam moeten blijven. Maar er is geen reden om het dreigingsniveau aan te passen, maar het staat niet voor niets al langer op 'substantieel'. Deze aanslag past in het diffuse dreigingsbeeld."
12:56 |
12:54 |
12:53 | President Hollande noemt het in een persconferentie 'zonder twijfel' een terroristische aanslag.
Gewonden
De Franse politie heeft het over 11 doden en 10 gewonden, waaronder 5 zwaargewonden en een politieagent.
Spoedberaad
De minister van Cultuur is inmiddels gearriveerd, president Hollande is onderweg. Om 2 uur is er een spoedberaad op het Elyséé.
Correspondent
Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma is onderweg naar de plek van de aanslag. "De laatste keer dat er een aanslag is gepleegd is er een molotovcocktail naar binnen gegooid. Ook daarna zijn ze nog bedreigd. Dat was naar aanleiding van een heel nummer over Mohammed."
Over Charlie Hebdo
Charlie Hebdo was in 2006 een van de tijdschriften in Europa die de spotprenten op Mohammed plaatste. De aanslag met de molotovcocktail was op 2 november 2011. Correspondent Bijlsma: "In principe neemt Frankrijk het wel op voor Hebdo, omdat het satire is. Het is vrijheid van meningsuiting. Het is niet zo dat Charlie Hebdo onder vuur ligt - bij anderen dan vanuit de islamitische hoek - om er mee op te houden."
Tweet van Charlie Hebdo, eerder vandaag, over IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi:
'Beste wensen, trouwens. Ook voor Al-Baghdadi. "Met name op de gezondheid!"'