Ebola22 okt '14 13:14

'Binnen paar weken serum tegen ebola'

Auteur: Eva Oude Elferink

Er kan binnen enkele weken een serum beschikbaar zijn voor ebolapatiënten West-Afrika. Dat zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie. Het serum wordt gemaakt van het bloed van patiënten die van het virus zijn genezen.

Momenteel worden partnerschappen opgezet die gezamelijk kijken hoe ze het bloed van de genezen patiënten kunnen verzamelen en testen, zegt Marc van Ranst, viroloog aan de Katholieke universiteit Leuven.

In het verleden is het toedienen van dergelijke anti-stoffen succesvol gebleken. Zo verwijst Van Ranst naar een eerdere uitbraak in Congo.

 

Onvoldoende
Daarmee is het gevaar van de ziekte nog niet geweken. Er is namelijk onvoldoende serum voor alle patiënten. Van Ranst: "Zeker indien het waar is dat er binnen enkele maanden 10.000 nieuwe gevallen bij komen, zoals nu wordt voorspeld."

Eén patiënt kan worden behandeld met het plasma en daarmee de antistoffen van één genezen ebolapatiënt. "Wanneer je steeds meer patiënten krijgt, gaat men noodzakelijker wijze achterlopen op de situatie", stelt de viroloog.

Personeel
Een verdere verspreiding van de epidemie kan er met dit serum niet worden voorkomen. Daarvoor is medisch personeel nodig, zegt Van Ranst. "Met dit serum kunnen we mensen behandelen, maar dan moeten die patiënten wel in ziekenhuizen terecht kunnen waar ze worden verpleegd."

Het grootste probleem, zegt de viroloog, is dat Europa meer zorgpersoneel naar West-Afrika moet sturen. "Om te helpen de ziekenhuizen bemannen. Dat is de enige manier om deze epidemie tot stilstand te brengen."

Gerelateerde artikelen