Ebola20 okt '14 14:21

Langzaam meer beweging in aanpak ebola

Auteur: BNR Webredactie

Europese ministers overleggen over manieren om de verspreiding van ebola te stoppen. In Rotterdam komen Nederlandse deskundigen bijeen.

Internist en infectioloog Eric van Gorp, die vandaag in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam alle Nederlandse organisaties en experts bij elkaar heeft geroepen, wil alle aspecten rond de ziekte aan de orde laten komen: van het stellen van diagnoses in Nederland en de zorg voor patiënten, hun omgeving en medisch personeel, tot het ondersteunen van landen in Afrika en het voorkomen van grote uitbraken in de toekomst.

De bijeenkomst is daarnaast bedoeld als een wake-up call. Van Gorp: “In Afrika zie je, als je één patiënt hebt en je doet het niet goed, dat je er niet één hebt, maar al gauw tien en dat kunnen er honderd worden. Dan heb je echt een probleem. Dat is onze verantwoordelijkheid.” Van Gorp pleit voor een wereldwijde aanpak om de ziekte te bestrijden.

Koenders
Ook de kersverse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is doordrongen van de ernst van de situatie. Hij wil dat de Europese Unie meer doet tegen de ebolacrisis. Vandaag overlegt Koenders met zijn EU-collega’s. “We moeten met Europa als geheel veel tegen ebola doen omdat het een van de grootste gezondheidscrises is die de wereld nu kent. De EU moet met een duidelijk signaal komen”, zegt Koenders. Hij vindt onder meer dat Europa meer hulpverleners naar het crisisgebied zou moeten sturen.

Van Gorp is blij met de oproep van de minister. “Ik denk dat we middelen en expertise, maar ook mensen hebben die ingezet zouden kunnen worden.”

Andere voorstellen
Koenders' Britse collega Philip Hammond wil 1 miljard euro Europees geld aan de bestrijding van ebola besteden. Tot nu toe heeft de EU een half miljard uitgetrokken.

De Britse premier David Cameron pleitte er zaterdag al voor de Europese inspanningen in de strijd tegen ebola te verdubbelen. Cameron vindt ook dat de Europese landen de controle op ebola op vliegvelden en in havens beter op elkaar moeten afstemmen. Groot-Brittannië, Frankrijk en België onderzoeken risicopersonen bij aankomst. Nederland en andere landen vinden zo’n screening niet nodig.

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier wil een internationaal team van deskundigen, medici en verzorgers opzetten om ebola en andere ziekten aan te pakken. Naar het voorbeeld van de blauwhelmen (VN-vredestroepen) zouden er ook withelmen moeten komen voor gezondheidscrises, zegt hij.

Oproep
Het Rode Kruis in Den Haag doet een “dringende oproep” aan het Nederlandse publiek om geld te storten op giro 6868. Volgens de organisatie zijn er tientallen miljoenen euro’s nodig om in de getroffen gebieden hulp te verlenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen