Volvo Ocean Race11 mrt '15 16:55

Nieuwe Brunel-telg nog lang niet uit het lood geslagen

Auteur: Thijs Baas

Drie dagen voor een nieuwe race op het programma staat, laat team Brunel een nieuw bemanningslid invliegen. En niet zomaar iemand: Dirk de Ridder, de zeer ervaren Nederlandse zeiler die in 2013 naar eigen zeggen zeer ten onrechte voor anderhalf jaar werd geschorst.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een mailtje van Bouwe dat bemanningslid Laurent Pages met een gebroken rib moest afhaken was voor De Ridder aanleiding om zonder enige aarzeling richting Oakland af te reizen. Hij voer de race al drie keer eerder en  al eerder met Bouwe Bekking. "Ik had er wel rekening mee gehouden dat er nog wat mensen zouden wisselen, maar zo vlak voor vertrek had ik er geen rekening mee gehouden. Ik weet waar ik aan begin. Het is niet perfect, maar ik hoop met mijn ervaring dat het goed komt."

En dát hij deze kans krijgt, is eigenlijk een klein wonder, na een anderhalf jaar durende schorsing. Aanvankelijk zou hij voor vijf jaar worden geschorst, maar dat werd teruggebracht. Een schrale troost, want met alle publiekelijke beschimpingen zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. De Ridder zou tijdens de America's Cup van 2013 opdracht hebben gegeven om extra lood onder een schip te plaatsen, maar hij blijft stellig ontkennen.

 

Voor De Ridder was het immers gewoon zijn werk. En hoewel ieder bewijs ontbreekt, stond hij sindsdien nadrukkelijk in de spotlights, ook vanuit de zeilwereld zelf.  "Iedereen wil weten hoe je je moet beschermen tegen het veranderen van de regels tijdens een proces. De zeilwereld zal er uiteindelijk beter van worden, maar het is vervelend dat ik dit moest doorstaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen