Volvo Ocean Race18 mrt '15 10:03Aangepast op 18 mrt '15 21:36

Volvo Ocean Race moet tussen ijsbergen en walvissen door

Auteur: Pieter van den Akker

Zes zeilboten zijn gisteravond begonnen aan de zwaarste etappe van de Volvo Ocean race. De etappe is later van start gegaan dan gepland vanwege de cycloon die Vanuatu heeft getroffen.

Credits: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race
Credits: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

De snelste zeiljachten ter wereld vertrokken vanuit het Nieuw-Zeelandse Auckland naar Brazilië. Het is de koningsetappe waar veel zeilers uit de Volvo Ocean Race naar uitkijken, weet ook woordvoerder Robbert-Jan Metselaar van Team Brunel. "Voornamelijk omdat ze Kaap Hoorn mogen ronden", legt hij het enthousiasme uit.
 

IJsbergen en walvissen
"Wat deze etappe zo bijzonder, zwaar en gevaarlijk maakt is dat de boten vrij zuidelijk varen. Ze gaan vrij diep qua zuidelijke breedte. Zoals het er nu naar uitziet gaan ze nog dieper dan 55 graden zuidelijke breedte.  Dan kom je al echt in het gebied waar mogelijk ijsbergen kunnen drijven, waar walvissen zwemmen en waar het heel erg hard waait. Er waait een westelijke passaatwind, het stormt er bijna altijd. Windsnelheden tussen de 30 en 40 knopen zijn eerder regel dan uitzondering."

Gewoon etappe winnen
Ondanks het teleurstellende resultaat in de vierde etappe maakt Brunel nog steeds kans op de zege in het eindklassement, gelooft Metselaar. "We liggen (in het eindklassement, red.) op dit moment derde, dus in principe kunnen we nog alle kanten uit. We moeten een goed resultaat neerzetten en deze etappe gewoon winnen. Dat is belangrijk."

Gerelateerde artikelen