Volvo Ocean Race20 mrt '15 12:04

Metershoge golven krijgen Team Brunel er niet onder

Auteur: Pieter van den Akker

Team Brunel is prima begonnen aan de zwaarste en meest heroïsche etappe in de Volvo Ocean Race. Met windsnelheden van rond de 30 knopen en metershoge golven moet de boot van schipper Bouwe Bekking meteen flink aan de bak.

Credit: Stefan Coppers/Team Brunel/Volvo Ocean Race
Credit: Stefan Coppers/Team Brunel/Volvo Ocean Race

Is het prettig om zo vlak na de start meteen vol aan de bak te moeten. Of was de Nederlandse boot liever wat rustiger aan de etappe begonnen? Bemanningslid Gerd-Jan Poortman: "De zonsverduistering is mooi, maar Pam is ook leuk. Daar hebben we een graantje van mee mogen pikken. Het was gelijk er volle bak in. Als je dan toch zo’n etappe begint, dan kan je het maar beter gelijk goed doen hè.”

Kleine voorsprong
Poortman: “We liggen allemaal redelijk op één lijn. We liggen er iets voor. We liggen wel aan de linkerzijde van de vloot. Er gaat nog zoveel gebeuren. We hebben nu een dag aan de wind. We zijn een beetje afgevallen van de cycloon Pam. We hebben een gedeelte waar we aan de wind moeten en dan moeten we weer op het nieuwe systeem inhaken. Dat gaat nog een paar keer gebeuren. Dus ik denk dat we gewoon geduld moeten hebben. Op het moment laten we goede snelheid zien. We gaan als een van de snelsten door het water en dat is goed. De navigator moet de juiste keuzes maken met alle systemen.”

Huizenhoge golven
Deze etappe wordt beschouwd als de koningsetappe omdat Kaap Hoorn moet worden gerond. “Dan eindig je ook eigenlijk je ‘rondom de wereldtochtje’. Je kruist als het ware je koers. Voorheen ging je langs Zuid-Amerika naar Kaap de Goede Hoop. Nu kom je dus weer terug. Je hebt eigenlijk al een rondje gemaakt. Daarom is het het koningsnummer. Je hebt er huizenhoge golven en veel wind. Je komt hier alleen maar met dit soort races.”

Gerelateerde artikelen