Aanslag Parijs7 jan '15 19:18Aangepast op 8 jan '15 20:04

'Nederland niet goed voorbereid op dergelijke aanslag'

Auteur: Karlijn Meinders

Doordat er erg is bezuinigd op diensten als de AIVD, vragen diverse deskundigen zich af of Nederland een aanslag als die in Parijs wel aan zou kunnen. De veiligheidsdiensten zouden niet op maximale sterkte zijn. Ondertussen past Nederland het dreigingsniveau niet aan.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof

BNR-verslaggever Harmen van der Veen sprak met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof. Hij vertelt dat het dreigingsniveau voor Nederland niet wordt aangepast. "Dat is nu substantieel. Dat betekent dat er al maatregelen zijn getroffen om de samenleving te beschermen en dat er rekening gehouden wordt met een aanslag."

Eerder liet oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot aan BNR weten dat hij bang is dat Nederland niet goed voorbereid is op een dergelijke aanslag. Vooral door de bezuinigingen van de afgelopen jaren.


 

Terreurdeskundige Glenn Schoen maakt zich ook enigszins zorgen. "Dit terreurteam is door zware beveiliging heengegaan. Ze hadden duidelijk training gehad. Hiertegen kun je je nooit honderd procent beveiligen. Terroristen zoeken naar een verrassingselement en bereiden zich goed voor. Ze hadden inside information. Dit was geen zelfmoordaanslag. Ze zijn bewust naar binnen en naar buiten gegaan en de dreiging loopt door zolang de daders nog niet gepakt zijn. Ze moeten nu gaan oppassen voor vergeldingsgedrag, of kopieergedrag."

Schoen verwacht dat de daders zullen proberen er zoveel mogelijk publiciteit uit te halen. "Ik verwacht zeker dat de aanslag wordt opgeëist. Voor Nederland is het denk ik nu de vraag of alle diensten sterk genoeg zijn.


 

Het belangrijkste is, is dat onze reactieve capaciteit op orde is. We moeten weten waar de dreiging zit en snel en adequaat kunnen reageren."

Gerelateerde artikelen