Aanslag Parijs9 jan '15 07:14Aangepast op 9 jan '15 09:14

Nachtelijke zoektocht levert nog niets op

Auteur: Pieter van den Akker

Ook na een nacht door zoeken lijken de Franse autoriteiten geen nieuwe aanwijzingen te hebben gevonden voor de verblijfplaats van de twee voortvluchtige hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo. Helikopters vlogen in de nacht van donderdag op vrijdag urenlang rond boven het zoekgebied in de regio's Aisne en Oise ten noordoosten van Parijs.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

De twee broers zouden zich bevinden in een groot bos in het noorden van Frankrijk. Volgens verslaggever Anke Truijen zijn de broers opgegroeid in de omgeving van dat gigantische bos, waar de zoektocht nu plaatsvindt.

Bos uitgekamd
De klopjacht concentreert zich in en rondom het bos, vertelt Truijen vrijdagochtend op BNR. “Dat is 13 duizend hectaren groot en ligt vlakbij Reims, de stad waar de broers zijn opgegroeid. Gisteravond zijn ook hele dorpen afgesloten om ze uit te kunnen kammen en te kijken of de twee daar waren. De verwachting is dat ze hun auto hebben achtergelaten en te voet verder zijn gegaan."

Angst
De grote angst die bij de autoriteiten leeft is dat ze misschien opnieuw toeslaan, weet onze verslaggever.
 


Terroristenverdachtenlijst

Een van de broers is in 2005 naar Jemen gereisd, zo heeft de Franse minister van Justitie op CNN gezegd. “We weten ondertussen wel iets meer, want hij heeft daar Al-Qaeda-training gehad en is daar een paar maanden geweest. We weten dat de broers ook op de terroristenverdachtenlijst stonden in Frankrijk, maar ook in de VS. De jongste broer is al eerder opgepakt in Frankrijk, omdat hij naar Syrië wilde reizen. Hij is in 2008 vrijgelaten.”

De oudste broer zou het brein zijn achter de aanslag. Er wordt ook een link gelegd met Al-Awlaki, een in de VS geboren leider van Al-Qaeda die zelf in 2011 werd gedood door een Amerikaanse droneaanval. Hij riep toen al op cartoonisten te doden die de profeet Mohammed belachelijk maken. De vraag is nu of de opdracht voor de aanslag ook uit Jemen kwam.”

Vrijdaggebed
Ondertussen komt het normale leven langzaam maar zeker weer een beetje op gang. Er is aandacht voor het vrijdaggebed dat in de moskeeën wordt gehouden vandaag. “Gisteren zijn veel islamitische leiders bij elkaar gekomen in een grote moskee in Parijs. Ze veroordelen de aandacht scherp. Er wordt wel degelijk aandacht aan besteed. Ook aan de veiligheid. Vooralsnog zijn er geen berichten dat er aanvallen zijn geweest op moskeeën zoals gisteren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen