Irak15 sep '14 18:09Aangepast op 15 sep '14 23:58

Coalitie tegen IS blinkt uit in zachte toezeggingen

Auteur: Thijs Baas

Dertig landen hebben Irak militaire bijstand toegezegd in de strijd tegen terreurgroep IS. Dat is vanmiddag afgesproken in Parijs. Minister Frans Timmermans zegde namens Nederland militaire hulp aan de coalitie tegen IS toe. Maar wat al die spontane steun allemaal precies betekent, is nog lang niet duidelijk.

Ook de Arabische wereld is ruim vertegenwoordigd in de coalitie, zegt correspondent Eveline Bijlsma, in Parijs aanwezig bij de IS-top. "Een hele brede internationale coalitie die het erover eens is dat er moet worden ingegrepen. Verder is er weinig concreets uitgekomen over wat het precies behelst. Wel is er geïnventariseerd wat de behoeften zijn van Irak en wat de coalitiepartners kunnen leveren."
 

De enige toezegging is dat er snel passende "militaire hulp" wordt geboden, zegt Bijlsma. Al is ook dat een erg vage belofte. "Maar achter de schermen gaat iedereen door met inventariseren en kijken wat de mogelijkheden zijn. Volgende week is er een algemene vergadering van de VN, waar dit ook hoog op de agenda staat." Minister Timmermans heeft al gezegd dat hij vrijdag al naar New York zal vertrekken voor een gesprek met John Kerry.

Gerelateerde artikelen