Mobilityweek24 sep '15 06:54Aangepast op 24 sep '15 11:27

Kwart provincies verhoogt opcenten verder

Auteur: Thijs Baas

Het is beter om de opcenten - het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting - centraal te regelen, vindt VVD-Kamerlid Helma Nepperus. Ze vreest dat zo'n centralisatie weer leidt tot tegengeluiden, maar het is belangrijk om goed na te denken over hoe je er verder mee wilt. "Dit is vreemd, laten we het daar over eens zijn."

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat de opcenten een functie hebben voor de aanleg en het onderhoud van wegen wil Nepperus wel erkennen, maar dat er ook bussen van rijden, is wat haar betreft wat vreemd. "Je moet wel eens nadenken of je dit ook in de toekomst wilt hebben, want er zit wel een willekeur in. De provincie heeft wel gewoon een taak en op dit moment gaan ze daar zelf over. Een melkkoe? Dat zit er wel voor een stukje in."


 

Een kwart van de provincies verhoogt het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting volgend jaar opnieuw, blijkt uit onderzoek van BNR. Flevoland, Groningen en Zeeland verhogen de opcenten, maar ook elders komt er meer geld in het provinciale laatje, simpelweg doordat er steeds meer auto's bijkomen. Een ware melkkoe, onderstreept BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. En provincies beconcurreren elkaar ook nog eens met al die tarieven, valt volgens hem terug te lezen in de verschillende begrotingen.

Autobezitters betalen via de opcenten in feite de complete provinciebegroting, zonder daar iets voor terug te zien, vindt Huyskens. Sterker: al dat geld verdwijnt in de algemene middelen. "En dat voelt heel oneerlijk."

 

"Er is wat ons betreft iets niet in de haak. Opcenten zijn volstrekte willekeur: je kiest er niet zelf voor om in een bepaalde provincie te gaan wonen als je verhuist. Het meest schrijnende voorbeeld is Zuid-Holland versus Noord-Holland: respectievelijk het allerhoogste en het allerlaagste tarief. Dus als je precies op de grens woont van Zuid- en Noord-Holland kan het zomaar zijn dat jouw buurman fors meer of minder betaalt dan jij."

Provincie
Voor de provincie is motorrijtuigenbelasting de enige manier om zelf belasting te innen en hoeveel dat is, dat mag de provincie zelf bepalen. De opcenten stegen sinds 1997 al drie keer zo hard als de inflatie. En anders dan vaak gedacht, wordt dat geld niet automatisch uitgegeven aan onderhoud aan wegen: het geld mag overal aan worden uitgegeven. "Het is een sluimerende en alsmaar stijgende kostenpost. Het is eigenlijk heel gek dat provincies daar telkens mee wegkomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen