Overvaller NOS12 mei '15 16:23

'Journaaldreiger' Tarik Z. houdt kaken stijf op elkaar

Auteur: Pieter van den Akker

'Journaaldreiger' Tarik Z. is niet in de war en heeft een coherent verhaal. Dat heeft zijn advocaat gezegd bij de pro-formazitting tegen de man die in januari het Achtuurjournaal kaapte. Zelf wilde Tarik Z. weinig kwijt. Hij sprak precies vier woorden in de rechtbank in Lelystad.

Foto: ANP - Advocaat Ton Visser
Foto: ANP - Advocaat Ton Visser

Steekhoudend verhaal
“Nee, dank u wel.” Dat zijn de enige woorden van Tarik vandaag op de vraag of hij nog wat heeft toe te voegen, weet verslaggever Hugo Reitsma. Reitsma: "Voor zijn verhaal is het wachten op de inhoudelijke behandeling van de zaak op 19 juni.”

Zijn advocaat Ton Visser zegt alleen dat-ie niet in de war zou zijn. Visser: “Hij komt op mij niet verward over. Hij heeft een steekhoudend verhaal.”

Tarik Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Het opsporingsonderzoek naar hem is klaar, zei de officier van justitie voor de rechtbank - alleen nog niet het onderzoek naar precies de mentale gesteldheid van de verdachte.

Bijzonder weerzien
NOS-verslaggever Martijn Bink was er die avond bij en deed verslag van de gijzeling (“Onmiddellijk 112 bellen. Er loopt hier iemand met een wapen rond”). Voor Bink is het vandaag best een bijzonder weerzien.
 

Over Tarik Z. zegt hij: “Het is iemand die je leven is binnengedrongen. Heel kort en krachtig op die 29e januari. Iemand van wie je je ook een voorstelling maakt. Dat is ook de reden dat ik hier vandaag wilde zijn. Ik wil kijken of wat ik me herinner ook overeenkomt met de werkelijkheid.”

Melancholieke blik
En? “Eerlijk gezegd kwam hij mij nu veel jonger over dan toen die avond. Hij zag eruit als een jongen van twintig. Gewoon een jongen. Hij kwam binnenlopen met een enigszins melancholieke blik in z’n ogen. Ik ben nog steeds heel erg benieuwd waarom hij het nou heeft gedaan. Dat zijn we allemaal, denk ik. Maar we zijn vandaag helemaal niets wijzer geworden.”

Gerelateerde artikelen