Overvaller NOS30 jan '15 06:39Aangepast op 30 jan '15 07:54

Beveiliging Mediapark onderzocht en verscherpt

Auteur: Marjan van den Berg

Een dag nadat een 19-jarige student het gebouw van de NOS binnendrong, is het toezicht op het Media Park verscherpt. Door de actie van de jongen werd de beveiliging van het Mediapark opnieuw onderwerp van overleg op het hoogste niveau.

Bij de ingang worden vanochtend alle auto's van mensen die het park op willen, gecontroleerd en moeten mensen aantonen wie ze zijn. Ook is er veel politie op het terrein aanwezig.

Hoe de 19-jarige student gisteravond met een nep-pistool de redactie op kon lopen, en wat hem bezielde, wordt nu onderzocht.

“Ik begrijp dat deze beelden indruk hebben gemaakt, ook in het licht van de recente gebeurtenissen in Europa. Dat is de reden dat de minister-president, de NCTV en ik vanavond voor overleg bij elkaar zijn geweest”, zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gisteravond op een persconferentie naar aanleiding van het incident.

Gat in beveiliging
Hilversum dacht het Mediapark goed beveiligd te hebben. “Extra surveillance van de politie natuurlijk, gesprekken met de mensen over de bewaking”, zegt burgemeester Pieter Broertjes. “Maar ja, dit gat in de beveiliging heeft toch kunnen optreden.”

De man was een 19-jarige student chemie uit Pijnacker. Hij bedreigde een bewaker bij de NOS met een nep-pistool en legde hem een brief voor. Vervolgens kon de jongen doordringen tot op de journaal-redactie. Daar eiste hij zendtijd. Volgens Opstelten ziet het ernaar uit dat het een eenmansactie was.

Over zijn drijfveer kan het OM nog niets zeggen. “Hij zit op dit moment vast op het politiebureau in Hilversum en wij zijn op dit moment in verhoor met hem. Hopelijk brengt dat ook klaarheid over die brief”, zegt officier van justitie Johan Bac.

Gerelateerde artikelen