Out of office day24 mrt '14 06:50Aangepast op 24 mrt '14 15:22

Liveblog NSS

Auteur: BNR Webredactie

De grootste top die Nederland ooit heeft georganiseerd - de Nucleair Security Summit - gaat vandaag van start in Den Haag. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen in het kader van de NSS.

15:21 | Premier Mark Rutte heeft maandagmiddag de nucleaire top in het World Forum in Den Haag geopend. Daaraan doen ruim 50 staats- en regeringsleiders, ministers en anderen mee.

Onder hen zijn de Amerikaanse president Barack Obama, de Chinese president Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zijn van de partij. De Russische president Vladimir Poetin is de grote afwezige. Hij heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, gestuurd.

Doel van de top is om te voorkomen dat gevaarlijk nucleair materiaal in handen komt van terroristen. De top in Den Haag is er een van een serie. In 2016 is in de Amerikaanse hoofdstad Washington vermoedelijk de laatste.

In de slotverklaring van de top in Den Haag moet onder meer staan dat landen hun voorraden hoogverrijkt uranium en plutonium zo klein mogelijk houden. Ook moeten de landen toezeggingen doen om de voorraden nog beter te beveiligen.

15:07 | Koningin Máxima is maandagmiddag ook op de nucleaire top in Den Haag aanwezig. Ze heeft in de marge van de bijeenkomst in het World Forum een reeks ontmoetingen gepland. Dat doet ze in het kader van haar VN-functie.

Ze is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Ze spreekt onder anderen met VN-topman Ban Ki-moon. Verder staan er gesprekken gepland met vertegenwoordigers van Brazilië, Indonesië en Australië.

13:59 | In Den Haag komen de regeringsleiders aan bij het World Forum.

Onder meer delegaties van Zweden, Zuid-Afrika, Spanje en Tsjechië zijn binnen. Ook EU-voorzitter Herman van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie Barosso zijn aangekomen. Minister-president Mark Rutte ontvangt de delegaties.

Ook koningin Máxima is aangekomen, net als de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De Russische president Vladimir Poetin is niet bij de top aanwezig. Ook de vertegenwoordigers van Indonesië, Mexico, Azerbeidzjan, Saudi-Arabië en Israël zijn inmiddels bij de nucleaire top in Den Haag.

13:19 | President Barack Obama is in Den Haag. De autoriteiten willen er niets over zeggen.

Op Twitter hebben diverse mensen en journalisten foto's geplaatst van de Amerikaanse delegatie die de stad in kwam rijden. Die bestond uit de ambtsauto ('The Beast') van Obama en een reeks volgauto's, die via de A44 naar Den Haag reden. Ook Rijkswaterstaat zette een foto van de stoet op Twitter.

Obama gaat later op de dag naar de nucleaire top in Den Haag. Daarvoor heeft hij nog een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping, zo meldde het Witte Huis eerder.

12:19 | Op het plein voor het Centraal Station in Den Haag hebben zich maandag ongeveer 60 demonstranten verzameld. Het gaat om een manifestatie van "burgers die zich zorgen maken over de nucleaire veiligheid in de wereld''.

Ze zijn ook boos omdat alle demonstraties tegen de nucleaire top worden "verbannen naar het stof van het Malieveld, waar ze zich koest moeten houden''. Rond de demonstranten is ook veel politie op de been.

11:19 | De Amerikaanse president Barack Obama is maandagochtend vertrokken uit Amsterdam. Hij is in zijn presidentiële helikopter onderweg naar Den Haag, waar hij later maandag de nucleaire top zal bijwonen.

11:17 | President Obama heeft premier Rutte bedankt voor de Nederlandse bijdrage aan militaire missies. Obama noemde met name de deelname aan de missie in Afghanistan, de antipiraterijmissie in de Hoorn van Afrika, de Patriotmissie in Turkije en de bijdrage aan de vredesmacht in Mali.

"Nederlanders laten over de grens een hele positieve indruk achter. Ik ben daar zeer dankbaar voor'', zei Obama tijdens de persontmoeting in het Rijksmuseum.

11:11 | Minister-president Mark Rutte heeft de Amerikaanse president Barack Obama officieel welkom geheten in Nederland. Met de eenvoudige woorden "welkom Barack'' begon Rutte in het Rijksmuseum zijn verklaring ten overstaan van de pers.

10:48 | De Spaanse premier Mariano Rajoy komt niet naar de nucleaire top in Den Haag. Hij blijft in Madrid in verband met het overlijden zondag van Adolfo Suárez, de eerste premier van Spanje na de dood in 1975 van dictator Francisco Franco.

10:11 | Een tram bij het Statenplein in Den Haag is maandag stopgezet en ontruimd nadat er bij de politie een melding was binnengekomen over een verdacht pakketje. Het bleek loos alarm te zijn, zei een politiewoordvoerster. Het Statenplein is vlakbij het World Forum, waar maandag en dinsdag de nucleaire top NSS wordt gehouden en waar de presidenten en andere hoge functionarissen van over de hele wereld bij elkaar komen.

10:03 | Op zijn Facebook-pagina schrijft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wat de openingszin van Barack Obama was. "Good morning, sir, I love your country", schrijft Timmermans op Facebook.

09:33 | De Amerikaanse president Barack Obama is in Amsterdam. Hij landde maandagochtend om 9.28 uur in zijn presidentiële helikopter op het Museumplein. Enkele minuten later werd hij in een gepantserde dienstauto vervoerd naar het Rijksmuseum, waar premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hem ontvangen.

Voordat Obama op het Museumplein aankwam, werden delegatieleden en beveiligers van hem met vier Amerikaanse helikopters afgezet.

09:17 | De Amerikaanse president Barack Obama is in een Amerikaanse helikopter onderweg van Schiphol naar Amsterdam.

Obama krijgt een rondleiding door het Rijksmuseum. Het gezelschap zal in de eregalerij de pronkstukken van het Rijks bekijken, waaronder De Nachtwacht. Na de rondgang gaan Obama en Rutte in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. Daarna geven zij een korte verklaring aan de pers.

08:49 | De Amerikaanse president Barack Obama is maandagochtend op Schiphol aangekomen. Hij wordt ontvangen op het Romeo-platform langs de Kaagbaan. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans ontvangt hem.

Hierna gaan Obama en Rutte in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. Na afloop geven zij een korte verklaring aan de pers.

08:40 | Enkele tientallen milieuactivisten protesteren maandag bij de Beurs van Berlage in Amsterdam tegen een bijeenkomst van nucleaire bedrijven. Die conferentie wordt gehouden in verband met de nucleaire top in Den Haag.

08:30 |  In Den Haag, de stad waar het maandag en dinsdag allemaal gebeurt, was het maandagochtend opmerkelijk rustig. Door de vele afsluitingen van straten in verband met de Nuclear Security Summit werd vooraf rekening gehouden met flinke verkeersoverlast elders in de stad.

08:22 | De regeringsleiders van de G7 komen vandaag in het Catshuis samen om de situatie in Oekraïne te bespreken. In de wereldpers overschaduwt deze bijeenkomst volkomen de nucleaire top, meldt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Dat vind ik eerlijk gezegd zo gek niet, want de nucleaire top gaat alleen maar over een voornemen van een voornemen en verder niets."

07:42 | De verdachte auto die maandag op de Lijnbaansgracht in Amsterdam werd gecontroleerd, bevatte geen explosieven of gevaarlijke stoffen, meldt de politie.

07:16 | Nederland heeft een leidende rol in de wereld als het gaat om nucleaire veiligheid. Dat vindt de Amerikaanse president Barack Obama. "Nederland is een van onze krachtigste bondgenoten en ik ben onder de indruk van de manier waarop premier Rutte zich inzet voor nucleaire veiligheid."

06:55 | Ook op het spoor lijkt het zelfs rustiger dan normaal, meldt verslaggever Martijn de Rijk. "Op het spoor ziet het er vooralsnog uitstekend uit, nergens last van, maar er zijn natuurlijk wel voorbereidingen getroffen."

06:45 | Op de kaart bovenaan deze pagina tref je een overzicht van alle deelnemende landen aan de NSS.

06:40 |De speciale app die de gebruikelike berg papier moet vervangen zou je beter de NSA-app kunnen noemen. Dat zegt internetjournalist Brenno de Winter tegen BNR. "Ik zou of heel erg terughoudend zijn met het installeren van deze app, ook omdat er in het verleden behoorlijk ernstige lekken hebben gezeten." 

06:38 | Het afsluiten van de Lijnbaansgracht in Amsterdam in verband met een verdacht voertuig staat geheel los van de NSS, meldt Frans Zuiderhoek, woordvoerder van de Amsterdamse politie op BNR.

06:36 | De eerste file is een feit, bij Haarlem-Zuid, een file van drie kilometer op de aansluiting met de A5, meldt verslaggever Anke Truijen vanuit het verkeerscentrum Nederland in Utrecht;


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen