Nepal30 apr '15 06:45

Mogelijk nog 250 Nederlanders in Nepal

Auteur: Eva Oude Elferink

Er zijn mogelijk nog 250 Nederlanders in Nepal die niet zijn gelokaliseerd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om mensen waarvan wordt uitgegaan dat ze zich in Nepal bevonden ten tijd van de verwoestende aardbeving.

In totaal zouden volgens gegevens van Buitenlandse Zaken zo'n 750 mensen in Nepal zijn geweest ten tijden van de aardbeving. Maar dat aantal is niet absoluut, zegt Fons Stoelinga, de Nederlandse ambassadeur voor India en Nepal. Het betreft een database die wordt gevoed met informatie van familieleden, reisbureaus en informatie waarover de ambassade beschikt.

"Maar het kan zijn dat sommige van deze mensen bijvoorbeeld al met commerciële vluchten het land hebben verlaten en per ongeluk nog op de lijst staan", zegt Stoelinga.

 

Eerder werd nog uitgegaan van 500 Nederlanders die zich in Nepal bevonden, waarvan 400 mensen gelokaliseerd waren. "Nu zitten we mogelijk op 750 mensen waarvan er 500 gelokaliseerd hebben", zegt de ambassadeur. Inmiddels zijn ongeveer 325 Nederlanders teruggekeerd uit het rampgebied, waarvan zo'n vijftig vannacht aankwamen in Rotterdam.

Gewond
Voor zover bekend zijn er twaalf Nederlanders lichtgewond geraakt en is er een persoon zwaargewond. Sommige van hen worden nog verpleegd in Nepal, meldt SOS International. Alle andere gewonden zouden 'in de loop van deze week' terug moeten zijn in Nederland.

Stoelinga zegt geen aanwijzingen te hebben dat er mogelijk nog meer Nederlanders in problemen zijn. "Het is wel zo dat er mensen ver van de hoofdstad Kathamdu zitten die contact met ons hebben opgenomen. We werken eraan om hen te evacueren naar de hoofdstad.

Coördinatie
De ambassadeur is momenteel nog in Delhi maar reist deze dagen af naar Kathmandu om 'het proces van evacuatie te versnellen'. "Het is heel belangrijk in zo'n situatie dat er een goede coördinatie is. Want soms heeft het ene land de capaciteit op een bepaald gebied wat een ander land niet heeft."

Zo is er ook al een grote Nederlandse aanwezigheid in Kathmandu, zegt hij. "We hebben bijvoorbeeld ons eigen search & rescue team bestaande uit 62 mensen die met honden zoeken naar overlevenden. Maar ook de hulp uit andere landen is op gang gekomen."

En dat is hard nodig, zegt Stoelinga. Bijna een half miljoen Nepalezen zouden hun huis zijn verloren, meer dan 10.000 mensen zijn gewond. "Het regent daar nu ook, dus het is complete chaos. Hoe komen mensen nog aan veilig drinkwater? Aan voedsel? De elektriciteit doet het niet, ziekenhuizen zijn afgesloten. Daarom willen we ook die laatste Nederlanders daar zo snel mogelijk weghebben."

Dodental
Het officiële dodental van de beving staat op ongeveer 5.000. Verwacht wordt dat dit mogelijk nog zal oplopen tot 10.000 mensen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen