Crash Germanwings24 mrt '15 20:13Aangepast op 25 mrt '15 19:46

Liveblog | Crash Duitse Airbus

Auteur: Pieter van den Akker

Bij de vliegramp met het gecrashte toestel van Germanwings is een 20-jarige vrouw uit het Brabantse Deurne gedood. Een van de zwarte dozen is gevonden, maar de passagierslijst kan voorlopig niet worden vrijgegeven. De zoektocht naar de brokstukken van het verongelukte vliegtuig van Germanwings zijn wegens de invallende duisternis gestaakt.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Hieronder lees je de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren in een liveblog, die in de loop van de avond nog op enkele momenten zal worden aangevuld.

 

18:34 | "Het grootste wrakstuk dat is aangetroffen is zo groot als een auto, dus dat geeft wel aan hoe groot die klap moet zijn geweest van het toestel tegen die bergwand", zegt correspondent Eveline Bijlsma. Het weer was vandaag behoorlijk goed, zegt ze, zodat de hulpverlening redelijk soepel verliep. 
 

18:02 | De tweede zwarte doos lijkt in tegenstelling tot eerdere berichten nog niet gevonden. Alleen het omhulsel van de doos is aangetroffen, bevestigde de Franse president François Hollande. Het toestel is niet in de lucht al uit elkaar gevallen, bevestigt de BEA. "Ze hebben ook laten weten dat op de radar was te zien dat het toestel heeft gevlogen tot op het moment van de clash."

17:54 | Er is geen explosie geweest voordat het passagierstoestel van Germanwings in Zuid-Frankrijk neerstortte. Dat heeft de directeur van de Franse onderzoeksorganisatie BEA, Rémi Jouty, woensdag verklaard. "Het vliegtuig is tot het einde blijven vliegen'', zei hij.

17:34 | Onderzoekers van de Franse luchtvaartorganisatie BEA hebben met succes opnamen gehaald uit de cockpit voice recorder van het verongelukte passagierstoestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings. Wat er op de opnamen te horen is, is niet bekendgemaakt.

15:24 | Een Franse straaljager is dinsdag opgestegen en naar het ramptoestel van Germanwings gevlogen, nog voor dat de grond raakte. Dat heeft de Franse minister van Transport Ségolène Royal woensdag gezegd volgens de Duitse krant Die Welt.

"De piloot van deze straaljager kan waardevolle informatie hebben over wat zich in de cockpit afspeelde'', schrijft Die Welt. Er was een aantal minuten geen contact met het vliegtuig, dat hoogte verloor en zich uiteindelijk in een bergwand in de Franse Alpen boorde. Omdat de piloten niet reageerden op de radioberichten van de vluchtleiding, stuurde de luchtmacht een straaljager naar de Airbus A320.

14:55 | De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Spaanse premier Mariano Rajoy en de Franse president François Hollande zijn in Zuid-Franse Seyne-les-Alpes aangekomen. Vanuit die plaats wordt de berging van slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Germanwings gedaan.

Op een veld bij de plaats schudden de drie regeringsleiders de handen van hulpverleners die aan de berging meewerken. Voor zover bekend zijn nog geen lichamen geborgen.

13:59 | De Duitse vliegtuigmaatschappij Germanwings zoekt nog naar nabestaanden van 27 passagiers. Dat maakte topman Thoman Winkelmann van Germanwings woensdag bekend. Met 123 families is inmiddels contact opgenomen. Volgens de laatste informatie over de nationaliteit van de slachtoffers, is er nog steeds sprake van één Nederlandse dode. Volgens Winkelmann verloren in elk geval 72 Duitsers en 35 Spanjaarden het leven. Verder zijn er twee Amerikanen, Australiërs, Argentijnen, Iraniërs en Venezolanen omgekomen en zijn een Brit, een Colombiaan, een Japanner, een Deen, een Belg en een Israëliër onder de doden.

12:43 | De topman van GermanWings, Thomas Winkelmann, heeft zojuist meer verteld over de nationaliteit van de slachtoffers. Onder hen bevonden zich onder meer 72 Duitsers en 35 Spanjaarden. Maar ook een Nederlandse vrouw evenals iemand uit Groot-Brittannië, Colombia, Israël. Germanwings zoekt nog naar nabestaanden van 27 passagiers, met 123 families is inmiddels contact opgenomen.

12:05 | Correspondent Eveline Bijlsma is op de ramplek waar momenteel helikopters af en aan vliegen. "Er zijn ook veel militairen op de been. Buurtbewoners hebben massaal hun hulp aangeboden. Mensen zijn naar het gemeentehuis gegaan om te zeggen dat ze kamers overhebben waar eventuele nabestaanden kunnen verblijven." Bijlsma sprak ook met de Nederlandse ambassadeur, Ed Kronenburg, die eveneens ter plekken is. "Hij is gisteravond vertrokken nadat duidelijk werd dat er ook een Nederlands slachtoffer is. Hij heeft de hulp van Nederland aangeboden, onder meer bij het identificeren van de stoffelijk overschotten."

11:09 | Om half een begint dadelijk een persconferentie van GermanWings in Keulen. Verslagggever Renee van Heteren is daar bij aanwezig.

1 minuut stilte voor de slachtoffers van #Germanwings voor het hoofdkantoor van de maatschappij. Straks meer op BNR en onze liveblog: www.bnr.nl/nieuws/crash-germanwings

Posted by BNR Nieuwsradio on woensdag 25 maart 2015

10:53 | Ruim 200 medewerkers van Lufthansa en GermanWings verzamelen zich bij het hoofdkantoor van GermanWings in Keulen voor een minuut stilte om 11:07 uur, het laatste moment dat er contact was met het vliegtuig.

 

10:36 | De berging van stoffelijke resten en wrakstukken van het ramptoestel kan dagen tot weken gaan duren. Dat heeft de Franse ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd. De rampplek moet veilig worden gemaakt omdat het in gevaarlijk terrein ligt en de werkzaamheden moeten systematisch worden aangepakt. Berging van de slachtoffers heeft prioriteit.

08:04 | De gevonden zwarte doos van de gecrashte Airbus van Germanwings is beschadigd maar wel bruikbaar. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gezegd. De flight data recorder met vluchtgegevens is veiliggesteld. Naar de cockpit voice recorder, waarop alle gesprekken van de piloten staan, wordt nog gezocht. Volgens Cazeneuve moeten alle opties worden opengehouden in het onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de ramp, maar ligt terrorisme niet echt voor de hand.

07:15 | De Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de Spaanse premier Rajoy ontmoeten elkaar vandaag op de rampplek. Vannacht heeft een ploeg van 65 mensen geprobeerd een pad te maken dat de crashsite met de bewoonde wereld verbindt.

07:05 |Een van de zwarte dozen is gevonden. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, bevestigd. Het zou gaan om de zogenoemde flight data recorder waarin alle vluchtgegevens worden opgeslagen.

07:02 | Piloten van GermanWings zouden uit veiligheidsoverwegingen niet meer durven te vliegen. Dat melden Duiste media. De Airbus 320 van GermanWings die gister neerstortte in Zuid-Frankrijk bleek een dag eerder met technische problemen te hebben gekampt.

Dinsdag 24 maart:

20:20 | De tien helikopters die bij het zoeken naar de brokstukken van het verongelukte vliegtuig van Germanwings zijn ingeschakeld, hebben hun zoektocht bij het invallen van de duisternis gestaakt. Zij gaan bij zonsopgang weer de lucht in, deelden de Franse autoriteiten mee.

19:20 | De Duitse vliegtuigmaatschappij Germanwings kan vooralsnog geen uitsluitsel geven over de nationaliteit van de inzittenden van vlucht 4U 9525. De maatschappij zoekt nog altijd bevestiging van de identiteit van mensen die via reisbureaus hebben geboekt, zei woordvoerderThomas Winkelmann van de bedrijfsleiding.

18:55 | Familieleden en vrienden van de inzittenden van het neergestorte vliegtuig van Germanwings worden opgevangen in een afgeschermde ruimte naast de vertrekhallen van het vliegveld in Düsseldorf. Zij krijgen daar bijstand van de Duitse slachtofferhulp. De Duitse politie houdt de pers op afstand.

18:05 | Vanavond gaat het weer sneeuwen, dus dat kan de reddingsacties behoorlijk belemmeren, zegt correspondent Eveline Bijlsma. Minister Koenders kan nog niet uitsluiten dat er meer Nederlanders aan boord zaten.

17:50 | De zwarte doos van de verongelukt Airbus A320 van de Duitse budgetmaatschappij Germanwings is gevonden, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, rept van driehonderd brandweerlieden, driehonderd gendarmes, zeker tien helikopters en een militair vliegtuig. De operatie zal waarschijnlijk dagen duren omdat de rampplek moeilijk te bereiken is.

16:58 | Bij het vliegtuigongeluk is in ieder geval één Nederlands slachtoffer te betreuren. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten. Het gaat om een 20-jarige vrouw uit Deurne.

16:48 | Familieleden en vrienden worden opgevangen in een afgeschermde ruimte naast de vertrekhallen van het vliegveld in Düsseldorf. Zij krijgen daar bijstand van de Duitse slachtofferhulp. De Duitse politie houdt de pers op afstand. Voor de ingang is een wit scherm geplaatst om wat binnen gebeurt aan het oog van de buitenwereld te onttrekken. Een woordvoerder van de luchthaven wil niet zeggen hoeveel mensen daar worden opgevangen.

16:44 |

16:42 | De Duitse bondskanselier Merkel zegt dat de Duitse ministers Steinmeier en Dobrindt vandaag naar de crashsite in Frankrijk afreizen.
 

16:32 |

16:30 | Volgens RTL Nieuws is er zeker één Nederlands slachtoffer onder de omgekomen passagiers. Dat melden bronnen aan de zender.

16:20 | Het is nog altijd niet duidelijk of er Nederlandse passagiers aan boord waren van het dinsdag verongelukte toestel van Germanwings. Dat liet premier Mark Rutte weten. Volgens de premier wordt er nog altijd onderzoek gedaan naar nationaliteiten van de slachtoffers.

16:20 |

16:15 | Onder de slachtoffers zijn 16 scholieren en 2 leraren van een middelbare school in de Duitse plaats Haltern-am-See. "We weten dat zij aan boord van het toestel zijn gegaan'', bevestigt de Duitse minister van Onderwijs Sylvia Löhrmann tegen de omroep WDR.

Het zou gaan om leerlingen en leraren van het Joseph-König-Gymnasium die voor een uitwisseling in de omgeving van Barcelona waren geweest. Het nieuws van de ramp bereikte de school in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen aan het begin van dinsdagmiddag. Alle andere scholieren werden daarna naar huis gestuurd. Op school zijn mensen die geestelijke bijstand kunnen geven en er is een crisisteam ingericht.

16:08 | Aan boord van het gecrashte vliegtuig van Germanwings zat zeker één Belg. Dat maakte de Belgische minister Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) dinsdag bekend via Twitter.

16:04 | Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt voor de BNR-microfoon: “We zijn allemaal geschokt, ook voor familieleden, vrienden: iedereen die in onzekerheid zit. We gaan contact opnemen – dat hebben we eigenlijk al gedaan – met de Duitse autoriteiten."
 

15:55 | Het bergen van lichamen gaat mogelijk dagen in beslag nemen volgens de Franse politie. Het bergen van wrakstukken zal nog veel langer in beslag nemen, verwacht politiechef Jean-Paul Bloy.

Het gebied waar het vliegtuig van Germanwings dinsdag is neergestort, is slecht bereikbaar. Daarom duurt het lang, voordat de hulpdiensten bij de rampplek zijn, zei de Franse president François Hollande volgens France Info. Bovendien gaat het later op dinsdag sneeuwen. Dat zou de hulpdiensten verder kunnen hinderen.

15:54 | Mensen die een paar uur na de ramp met de A320 van Germanwings met een vliegtuig van Vueling uit Barcelona landden in Düsseldorf, werden dinsdag platgebeld. Passagiers van vlucht VY1894 vertelden dat veel vrienden en familie verontrust belden naar de reizigers, die nog niets wisten van het ongeluk met een toestel van Germanwings. Vueling had de passagiers niets verteld over het ongeluk met het toestel dat enkele uren eerder ook vanuit Barcelona naar Düsseldorf vloog. Het stortte neer in de Franse Alpen.

Een 31-jarige Koerdische studente zou eigenlijk in het rampvliegtuig zitten. "Maar ik was erg moe en besloot een vlucht later te pakken'', zei ze zichtbaar ontsteld. "Ik had bijna niet meer geleefd.''

15:53 | De luchthaven van Düsselfdorf, eindbestemming van de dinsdag neergestorte Duitse Airbus A320, is een populair vliegveld onder Nederlanders.

15:23 | Volgens topman Thomas Winkelmann hebben 67 mensen de Duite nationaliteit. "Maar dat aantal kan nog veranderen.'' Het gaat om een schattting. Winkelmann kon niet zeggen of er Nederlanders aan boord waren. De passagiers hoefden hun paspoort niet te laten zien bij het instappen omdat ze binnen het Schengengebied reisden.

Het ramptoestel is volgens Winkelmann maandag in Düsseldorf nog gecontroleerd. Het laatste grote onderhoud vond plaats in de zomer van 2013, in lijn met de voorschriften van Airbus.

15:20 | Er komt geen passagierslijst vrij tot alle nabestaanden geïnformeerd zijn. Dat meldt luchtvaartmaatschappij German Wings zojuist op een persconferentie.

15:07 | De meeste slachtoffers zijn Duitsers, melden Spaanse media vanuit de vertrekplaats van het toestel, Barcelona. Het zou vooral gaan om terugkerende toeristen uit Mallorca en de stad Barcelona. Er zou ook een groep Duitse scholieren in het vliegtuig naar Düsseldorf zijn gestapt. Het stortte in de Franse Alpen neer.

Het is niet bekend of er Nederlanders aan boord waren. Het vliegveld van Düsseldorf wordt op grote schaal gebruikt door Nederlanders.

15:01 | Gevreesd wordt dat onder de slachtoffers zestien scholieren en twee leraren van een middelbare school in de Duitse plaats Haltern-am-See zijn. Dat meldde de lokale Haltener Zeitung dinsdag.

Het zou gaan om leerlingen en leraren van het Joseph-König-Gymnasium die voor een uitwisselingen in de omgeving van Barcelona waren geweest. Het nieuws van de ramp bereikte de school in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen aan het begin van dinsdagmiddag. Alle andere scholieren werden daarna naar huis gestuurd. Op school zijn mensen die geestelijke bijstand kunnen geven en is een crisisteam ingericht.

Het is nog niet duidelijk wat de nationaliteit van de omgekomen passagiers en de bemanning is.

15:01 | De bemanning van de airbus van Germanwings die dinsdag in het zuiden van Frankrijk crashte, zond voorafgaand aan het ongeluk geen noodsignaal uit. Dat hebben de Franse luchtvaartautoriteiten volgens Franse media bekendgemaakt.

14:48 | Angela Merkel reist woensdag naar Frankrijk vanwege de ramp. Ze zei dat dinsdag in Berlijn. De Duitse ministers Frank-Walter Steinmeier (Buitenlandse Zaken) en Alexander Dobrindt (Verkeer) gaan dinsdag al naar Frankrijk, meldde Merkel.

De bondskanselier betuigde haar deelneming aan de nabestaanden van de slachtoffers. Onder de doden zijn waarschijnlijk veel Duitsers maar nog niet bekend is hoeveel. "Het leed van de families is onmetelijk'', aldus Merkel.

14:43 | Het ramptoestel daalde voor de crash in 9 minuten van ongeveer 9000 meter hoogte naar nog geen 2000 meter hoogte. Daarbij is een alarmsignaal uitgezonden, melden Franse media. De Franse krant Le Parisien meldt dat een ooggetuige in de omgeving heeft gezegd dat hij een doffe knal hoorde en toen een hoge rookpluim zag opstijgen. De plek is hemelsbreed maar 3 kilometer van zijn gehucht verwijderd, maar in de besneeuwde bergen is dat erg ver, aldus de getuige. Eerder op de dag had hij gevechtsvliegtuigen boven het dorp gezien.

14:30 | Bij de vliegtuigcrash is vermoedelijk geen sprake van terrorisme. Dat meldt een woordvoerder van Lufthansa op de luchthaven van Düsseldorf. "Er zijn geen aanwijzingen voor terrorisme'', zei hij.

14:27 |

14:22 | Ook andere Europese leiders hebben geschokt gereageerd op het nieuws. EU-president Donald Tusk betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers van het ongeluk. Hij sprak zijn solidariteit uit aan alle getroffen landen.

Europees commissaris voor Transport Violeta Bulc zegde via Twitter toe dat de EU zal helpen bij het onderzoek naar de crash. Zij zei dat haar gedachten uitgaan naar de families van de slachtoffers.

14:05 | Er zijn vermoedelijk geen Fransen omgekomen bij de crash van een toestel van Germanwings. Dat zei de Franse president François Hollande dinsdag, enkele uren na de ramp. Helemaal zeker is dat nog niet, aldus Hollande.

14:01 | Vliegticket.nl laat aan BNR weten dat inderdaad één Nederlander een ticket heeft geboekt voor vlucht 4U 9525 bij het bureau. Onduidelijk is nog of deze persoon daadwerkelijk heeft ingecheckt, zo laat een woordvoerder weten.

13.55 |

13:53 | Het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘is nog aan het inventariseren’, zo laat een woordvoerder aan BNR weten. Er valt volgens hem ‘echt nog niks te zeggen’ over de aanwezigheid van Nederlanders aan boord van het gecrashte toestel van Germanwings. Hoe snel die duidelijkheid wel gegeven kan worden is nog onduidelijk.

13:51 | Het gebied waar het vliegtuig van Germanwings dinsdag is neergestort is slecht bereikbaar. Daarom zal het nog enkele uren duren, voordat de hulpdiensten bij de rampplek zijn, zei de Franse president François Hollande volgens France Info.

13:49 | De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft geschokt gereageerd op het neerstorten van een Duitse Airbus A320. Ze heeft alle afspraken afgezegd en heeft al gesproken met de Franse president François Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy. De Duitse ambassadeur in Frankrijk is onderweg naar het gebied waar het vliegtuig neerstortte, ongeveer 800 kilometer ten zuidoosten van de Parijs.

13:37 | Een 'dramatisch en treurig ongeval'. Dat is de reactie van de Spaanse premier Mariano Rajoy. Over de nationaliteiten aan boord zei Rajoy nog niets. Hij heeft al zijn afspraken voorlopig afgezegd, verklaarde hij. Spanje heeft een crisisteam samengesteld dat onder andere gaat meehelpen bij het onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

13:34 | Luchtvaartmaatschappij Germanwings heeft dinsdag even voor 13.30 uur bevestigd dat vlucht 4U 9525 is verongelukt in de Franse Alpen. Dat schrijft het bedrijf op Twitter. Het bedrijf meldt dat er 144 passagiers en zes bemanningsleden aan boord van het toestel zaten.

13:33 | "Het wrak ligt bij Prads-Haute-Bléone, in besneeuwd gebied", twittert @evelinebijlsma. "Zeer moeilijk toegankelijk, rijdende voertuigen kunnen er niet bij."

13:30 | Om 10.47 uur is er nog contact geweest met het toestel. Om 11.20 uur kwam er een noodsignaal, meldt BNR-correspondent Eveline Bijlsma op Twitter.

13:28 | France 2 vloog het rampgebied binnen en maakte deze foto:

13:25 | Op het gezamenlijke vliegveld van Keulen en Bonn zal vliegmaatschappij Germanwings om 15 uur ingaan op de ramp met een toestel boven Frankrijk. Volgens Duitse media zal er een kort statement worden gegeven in een hotel bij de luchthaven.

De budgetairline is nog niet ingegaan op het nieuws van het ongeluk van Germanwings.

13:23 | Vliegtuigmaatschappij Germanwings heeft dinsdagmiddag de logokleuren op Twitter veranderd van rood-geel in zwart-grijs. Informatie over de crash geeft het bedrijf nog steeds niet. Al ruim een uur verwijst de maatschappij op het Twitteraccount naar de website van het bedrijf voor informatie. De site van het bedrijf is echter niet bereikbaar. "Zodra er informatie beschikbaar is, zullen we de media informeren'', schrijft het bedrijf. Moederbedrijf van Germanwings Lufthansa heeft de logokleuren ook aangepast. Deze waren geel-zwart/blauw en zijn nu wit-zwart.

13:14 | Franse media schatten dat honderden reddingswerkers uit de wijde omgeving zich opmaken voor een tocht naar het massief bij Barcelonnette. Staatssecretaris Vidalies gaat er naar eigen zeggen ook naartoe.

13:10 | Enkele uren na het neerstorten van het passagierstoestel, begroette de Franse president François Hollande in Parijs de Spaanse koning en zijn echtgenote. Het bezoek stond al gepland maar viel nu bijna samen met de ramp.

De begroeting van koning Felipe VI en zijn vrouw Letizia viel door de ramp minder vrolijk uit dan de bedoeling was. Op het programma van het officiële bezoek staan onder andere een bezoek aan een onlangs geopende Velázquez-tentoonstelling en een staatsbanket. Onduidelijk is wat daar nog van doorgaat. Aan boord van het gecrashte toestel waren waarschijnlijk onder anderen tientallen Spanjaarden.

13:07 | Volgens de Spaanse vice-premier zijn 45 passagiers waarschijnlijk Spaans. Hij is onderweg naar Frankrijk. De Duitse Bondskanselier Merkel heeft getelefoneerd met Hollande, de Franse president. Merkel geeft later vandaag een statement.

13:05 | Vliegtuigfabrikant Airbus onderzoekt de berichten over het neerstorten van een Airbus A320, liet het bedrijf dinsdag weten via Twitter. "We zijn op de hoogte gesteld van het ongeluk en alle inspanningen richten zich nu op het inschatten van de situatie. We komen met meer informatie zodra dat kan. Onze gedachten gaan uit naar degenen die getroffen zijn door deze tragische gebeurtenis''.

13:03 | Duitsland stuurt een team deskundigen naar Frankrijk om samen met Franse collega's onderzoek te doen naar de toedracht van de crash met het passagiersvliegtuig van Germanwings in Zuid-Frankrijk. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier reageerde dinsdagmiddag namens de Duitse regering. Hij zei dat de gedachten bij de mensen zijn die vrezen dat zij familie of vrienden hebben verloren .


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen