Volvo Ocean Race2 mrt '15 13:59Aangepast op 2 mrt '15 18:12

De échte wedstrijd begint pas in Brazilië

Auteur: Thijs Baas

Één foutje van de navigator en van schipper Bouwe Bekking heeft Team Brunel een fors aantal punten door de neus geboord. Er viel een op zich overbrugbaar gaatje, maar mede door een kleine verandering in het weersysteem konden Bekking en consorten niet meer terugkomen.

Team Brunel bereidt zich voor op een nieuwe etappe in de Volvo Ocean Race. De koninginne-etappe naar Brazilie is er eentje met onstuimig weer, en schipper Bouwe Bekking zegt dat dat in zijn voordeel is.

Want ondanks een vijfde plek in de vierde etappe was het team bepaald niet kansloos. "We voeren een uitstekende etappe tot het moment dat we een kleine verkeerde tactische beslissing namen. Daardoor gingen we van de eerste naar de vijfde plaats en was het een kwestie van the rich getting richer: we zaten in een net iets ander weersysteem. We golfden er net achteraan en konden niet meer terugkomen, dus het resultaat is heel zuur: één klein foutje kan gewoon af en toe heel erg vervelend zijn."

 

Als je de teamleden recht in de ogen kijkt, zullen ze zeggen dat het goed gegaan is, maar dat de schipper en de navigator gewoon één foutje hebben gemaakt dat punten heeft gekost. "Dat zijn we nog aan het analyseren en ook hoe we de boot nog harder kunnen laten gaan, maar met de moraal gaat het uiteindelijk wel weer goed. Meteen de volgende ochtend hebben we een hele snelle debrief gedaan. Dan liggen de meeste irritaties iedereen op de tong, áls ze er al zijn. En dan sturen we de jongens even zes dagen met vakantie." 

De koninginne-etappe die nu op de zeilers wacht is vooral zwaar vanwege de mogelijke ijsbergen en hevige wind. "Iedereen heeft gehoord van de roaring forties en de screaming fifties. Daar gaan we doorheen komen, met golven van 15 tot 20 meter. Het wordt even iets anders dan de eerste vier etappes. We staan natuurlijk zes punten achter, daar moeten we heel reëel over zijn, maar we weten dat in de afgelopen edities de race pas echt begint in Brazilië, omdat er vanaf daar nog een heleboel punten te vergeven zijn."

Gerelateerde artikelen