Nepal28 apr '15 16:57Aangepast op 28 apr '15 23:14

Nederland coördineert reddingsteams Nepal

Auteur: Karlijn Meinders

Op verzoek van de VN heeft Nederland de leiding genomen over alle reddingsteams in Nepal, vertelt minister Kamp. Vanmiddag kwam ook de eerste hulpvlucht met Nederlanders veilig aan in Eindhoven. Sommige gaan meteen weer terug.

Foto: ANP - Nederlanders landen in Eindhoven
Foto: ANP - Nederlanders landen in Eindhoven

De Nederlandse coördinatie gebeurt op verzoek van de Verenigde Naties. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken tegen verslaggever Laurens Boven.

Chaos op vliegveld
Monique van 't Hek, directeur van hulporganisatie Plan Nederland in Kathmandu, vertelt dat de reddingsactie in principe goed verloopt, maar dat er wel enkele strubbelingen zijn. "Het gaat natuurlijk om een enorme aardbeving. Iedereen wil heel graag goed samenwerken, maar de binnenkomst van de hulpgoederen verloopt nog stroef.


 
 

Eerste Nederlanders teruggehaald
Vanmiddag landden 40 Nederlanders en zeven buitenlanders veilig in Eindhoven. De vlucht vervoerde vooral ouderen, kinderen en lichtgewonden. Verslaggever Martijn de Rijk was aanwezig in Eindhoven en sprak met enkele van de inzittenden van het vliegtuig.

"Aan boord zaten vooral mensen die echt snel terug moesten", vertelt De Rijk. "Mensen die wat ouder zijn, mensen die ziek zijn, of lichtgewond. Een meisje kwam aan met bloed in het gezicht, die vertelde dat ze door een lawine was neergemaaid. Vooral ook veel kinderen aan boord, zelfs een zwangere vrouw."

Overleven en hulpverlenen
Pepijn Trapman van hulporganisatie ICCO, gelooft bijna niet dat hij op veilige grond staat. Hij vertelt hoe heftig de ervaring was. "Na de schok komt er een soort overlevingsdrang in je naar boven, je probeert de eerste tien minuten door te komen en dan kijk je weer verder. Tegelijkertijd hebben we binnen een uur de coördinatie in gang gezet, met mijn collega's ter plaatse en de collega's hier op het hoofdkantoor.


 
 

Morgen landt er weer een vliegtuig, dan in Rotterdam, met Nederlanders uit het getroffen gebied.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen