Troonsafstand koningin Beatrix12 feb '13 14:41

Troonswisseling: dit is het programma

Auteur: Fleur de Bruijn

De troonswisseling op 30 april moet een feestelijke, maar sobere dag worden zei premier Rutte. Jan en alleman viel over de minister-president heen: vergeet die centen toch even. Inmiddels is het officiële program bekend: oordeelt u zelf.

10.00 – 10.30 uur
Abdicatie van Hare Majesteit de Koningin, in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Aanwezig zijn onder andere de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de Rijksministerraad en leden van de Koninklijke Familie.

De Koningin ondertekent de Akte van Abdicatie, die wordt voorgelezen door de directeur van het Kabinet der Koningin.
 
10.30 – 10.50 uur
Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden betreden het balkon van het Paleis. Prinses Beatrix en de Koning houden een korte toespraak. Aansluitend betreden Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje en H.H.K.K.H.H. de Prinsessen Alexia en Ariane eveneens het balkon.
 
13.55 uur
Vertrek van de Koning en het gevolg naar De Nieuwe Kerk.
 
14.00 – 15.30 uur
Beëdiging en inhuldiging van de Koning tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in De Nieuwe Kerk. Toespraak en eedaflegging door de Koning. Toespraak door de voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, mr. G.J. de Graaf. Afleggen Inhuldigingsverklaring door de voorzitter. Hoofdelijk afleggen van eed of belofte door de leden van de Staten-Generaal en gedelegeerden van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
 
16.30 – 17.30 uur
Receptie voor autoriteiten en leden van de Staten-Generaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Dit is het programma op hoofdlijnen zoals het door de Rijksvoorlichtingsdienst bekend is gemaakt.

Nationaal Comité Inhuldiging
Eerder maakte de Rijksvoorlichtingsdienst de samenstelling van het Nationaal Comité Inhuldiging bekend. In dit comité een aantal bekende namen:

Ahmes Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam

Albertina Mavis, televisieproducent en mediaconsultant

Joop van den Ende, theaterproducent 

Andree van Es, wethouder gemeente Amsterdam 

Richard Krajicek, voormalig tennisser, directeur ABN Tennis Toernooi en oprichter van de Richard Krajicek Foundation

Annet Lekkerkerker, zakelijk directeur Holland Festival

Roland van der Vorst, merkendeskundige en publicist

Ben Woldring, internetondernemer

Volgens de RVD zullen de leden van het comité zullen 'vanuit hun expertise invulling gaan geven aan de uitdrukkelijke wens van het nieuwe Koningspaar om de inhuldiging op 30 april 2013 in alle gezamenlijkheid te vieren'.

Ook zal het Comité initiatieven voor dankbetuigingen aan koningin Beatrix en felicitaties aan de nieuwe koning en koningin coördineren. De abdicatie en inhuldiging zelf maken geen onderdeel uit van de taken van het comité.

Gerelateerde artikelen