Irak21 aug '14 18:30

Opstelten: Strafbaarstellen verheerlijking geweld niet nodig

Auteur: Eva Oude Elferink

Het kabinet is niet van plan het verheerlijken van geweld strafbaar te stellen. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil 'geen gedachtenpolitie', zegt hij in reactie op het pleidooi van CDA-leider Sybrand Buma.

Het CDA wil meer bevoegdheden voor Justitie om het toejuichen van geweld door ISIS aan te pakken. Het verheerlijken van hun acties, via sociale media of demonstraties, zou verboden moeten worden.

Buma wil daartoe een wetsvoorstel indienen, maar de kans op een Kamermeerderheid is klein. Alleen de PVV lijkt het CDA te willen steunen.

Voldoende mogelijkheden
Volgens Opstelten zijn extra bevoegdheden voor het Openbaar Ministerie niet nodig. "Natuurlijk wil hij het geweld en de ideologie van IS aanpakken, maar daar zijn volgens hem in het strafrecht voldoende mogelijkheden toe", zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma.

 

Zo worden paspoorten afgenomen en banktegoeden geblokkeerd. Inmiddels is 21 mensen het uitreizen belet, omdat zij zich mogelijk bij die jihadistische strijd wilden aansluiten. Van 32 mogelijke jihadgangers is het paspoort ingenomen en ruim 30 mensen die nu onder meer in Syrië zouden zitten, is het Nederlandschap ontnomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen