Crash Germanwings25 mrt '15 07:15

Merkel, Hollande en Rajoy naar rampplek

Auteur: Thijs Baas

De zoektocht naar brokstukken van het neergestorte GermanWings-vliegtuig gaat vanochtend verder. De Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de Spaanse premier Rajoy ontmoeten elkaar vandaag op de rampplek.

Het gebied waar de Airbus 320 gister crashte, is zeer moeilijk te bereiken, zegt correspondent Eveline Bijlsma die ter plekken is. "De brokstukken liggen verspreid over een gebied van een hectare. Er loopt ook geen weg naartoe, de hulpverleners die er zijn geweest hebben eerst zeven kilometer door de wildernis moeten lopen."

Daar komt bij, zegt Bijlsma, dat de wrakstukken en daarmee ook de stoffelijke overschotten tegen een zeer steile bergflank aanliggen. "Dan heb je het over hellingen van soms wel 70 procent. De hulpverleners hebben dan ook klimspullen bij zich."

Condities
Ook de conditie maken het niet makkelijk. Gisteravond sneeuwde het hoog in de bergen, wat lager gelegen regende het. Een groep van 65 man heeft vannacht alsnog geprobeerd een pad te maken dat de rampplek met de bewoonde wereld verbindt. Bijlsma:

 

In het dorpje Seyne-les-Alpes, op zo'n 30 kilometer van de crash, is een centrum ingericht voor de nabestaanden. De verwachting is dat familieleden van de Duitse, Spaanse en ook enkele Turkse slachtoffers naar de plek zullen afreizen. Bijlsma: "Voor hen voor alle anderen is in het dorp een kapelletje ingericht waar de slachtoffers kunnen worden herdacht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen