Volvo Ocean Race20 jan '15 10:25

Brunel terug in de race dankzij Straat van Malakka

Auteur: Pieter van den Akker

Het Chinese Dongfeng kon de overwinning in de derde etappe van de Volvo Ocean Race bijna niet meer ontgaan. Maar het uitblijven van wind in de Straat van Malakka heeft de vloot weer dichter bij elkaar gebracht. "Ze hebben ongelooflijk veel verloren. De voorsprong was bijna 200 kilometer en is in één dag geslonken tot 50 kilometer."

Credit: Stefan Coppers/Team Brunel/Volvo Ocean Race - Schipper Bouwe Bekking
Credit: Stefan Coppers/Team Brunel/Volvo Ocean Race - Schipper Bouwe Bekking

De Chinezen zijn dan ook driekwart van hun voorsprong kwijtgeraakt, rekent Hans Bouscholte, schipper van de Brunel Sunergy in 1997 en 1998, voor. "Ze liggen in een windstil gebied en de rest van de vloot heeft met een andere wind, een andere windrichting en -kracht, naar ze toe kunnen varen. Het spel begint nu eigenlijk weer helemaal opnieuw."

Brunel te noordelijk
De boten liggen dicht bij elkaar. Brunel heeft iets verloren door iets te ver noordelijk gaan varen. Bouscholte: "Wat is er nu gebeurd? Aan de zuidkant van de Straat van Malakka, tussen Sumatra en Maleisië in, stond wat meer wind. De boten die daar voeren hebben wat winst kunnen pakken. Je ziet dat de Chinezen wat zuidelijker zijn gaan varen. Daar komen de boten weer bij elkaar en krijgen we weer een heel nieuwe wedstrijd. Ze zitten nu ongeveer op de helft van die straat. Het is nog drie of vier dagen doorvaren daar, even afhankelijk van de wind. Er is heel weinig wind, dus het is heel spannend."

Kan je zeggen dat de boot die als eerste uit de Straat van Malakka komt per definitie ook de etappe wint? "Dan is een heel moeilijk hoofdstuk afgesloten, maar dan moet er nog altijd een stuk door de Zuid-Chinese Zee worden gevaren langs de kust van Vietnam. Daar staat normaal gesproken een stabiele noordoostelijke moesson."
 

In het algemeen klassement is er een gelijke stand tussen Dongfeng, Abu Dhabi en Brunel. Als Brunel blijft liggen op de huidige 5e plaats in de etappe verliest de boot van schipper Bouwe Bekking veel punten op de concurrenten. "Maar het ligt zo dicht bij elkaar dat ze de boel nog naar de eigen hand kunnen zetten."

Gerelateerde artikelen