BBB26 nov '15 16:39Aangepast op 26 nov '15 17:00

Dalfsen was er klaar voor, COA houdt vast aan strikte regels

Auteur: Thijs Baas

Dalfsen was er helemaal klaar voor om 150 vluchtelingen op te vangen in vakantiechalets. Maar het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers wilde het niet, omdat gemeenten ten minste 250 vluchtelingen moeten opvangen. En daar begrijpt de burgemeester Han Noten van Dalfsen helemaal niets van.

Foto: ANP
Foto: ANP

Noten snapt de dilemma's van het COA, maar hij hoopt dat er de komende weken goede afspraken worden gemaakt met de VNG. Van een afspraak die het COA voor volgende week zou hebben gepland met Noten, weet de burgemeester in kwestie niks. "Het is heel fijn dat ze komen en ik zal zorgen dat er iemand is. Als ze toch met een 'ja' komen, dan bel ik Bertus ten Kate van Arcabo in Nieuwleusen en dan zal ik vragen: 'Bertus heb je ze nog?' en dan hoop ik dat ze nog niet naar Duitsland zijn of dat hij een aantal weekenden wil doorwerken."
 


 

Even wennen
Dat een gemeente zelf aan de slag gaat, is kennelijk even wennen voor het COA. "Dat is gewend om zelf een grote locatie neer te zetten, zelf de beveiliging, gezondheidszorg en al dat soort zaken te regelen. Zij zeggen: dit kunnen we niet zelf doen, dus doen we het niet. Maar wij zeggen: jullie hóeven kleinschaligheid niet aan te kunnen, wij zíjn kleinschaligheid, we weten niet beter. En daar ontmoeten twee werelden elkaar: de wereld van de organisatie - van de COA - en de wereld van de gemeenschappen. En dat clasht."

Voor Noten is geen ja een nee. "We hebben nu een locale ondernemer die dertig van die chalets kan leveren. En als wij ze nu niet afleveren, gaan ze naar Duitsland. Ik weet in ieder geval dat mijn collega in Olst-Wijhe een gelijksoortig aanbod doet en zegt: laat het ons zelf doen op een locatie van vijftig mensen, want dat is wat we aankunnen. Ik denk dat een paar grote oplossingen leiden tot massaal verzet en dat heel veel keline oplossingen leiden tot maatschappelijke acceptatie. Dát is eigenlijk de discussie waar het over gaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen