'Wat Kobani overkomt, hangt heel Syrië en Irak boven het hoofd'
Afgaande op de snelheid waarmee de strijd rondom Kobani zich ontwikkeld heeft, is niet uit te sluiten dat in het oosten van Syrië niet hetzelfde gebeurt. Volgens directeur Tineke Ceelen van de stichting Vluchteling verwachtte aanvankelijk ook niemand dat de extremisten van IS bij Kobani zouden gaan vechten.
Het verhoogde terreurrisico voor Nederlanders geldt in eerste instantie vooral voor Nederlanders die werken in de buurt van Syrië, Irak of andere islamitische landen, waarschuwen terreurexperts. Onder andere mensen die voor NGO's werken lopen risico. Directeur Tineke Ceelen van de stichting Vluchteling: "Het is niet aan mij om te beoordelen waar we nog hulp kunnen verlenen en waar het echt te gevaarlijk wordt. Deze bombardementen helpen voor ons werk op de grond niet mee."
Te gevaarlijk
"In Syrië is allang beleid om in het grootste gedeelte van Syrië geen westerse hulpverleners komen omdat het veel te gevaarlijk is. Ook bij het gebied in Oost-Syrië waar ik kort geleden nog was krijgen we vraagtekens hoe verstandig het nog is. We dachten dat ze veilig waren, maar hoe veilig ziíjn ze eigenlijk? Het is niet direct terug te voeren op bombardementen, maar op de bewegingen van de extremisten van IS."