Aanslag Parijs8 jan '15 16:26Aangepast op 8 jan '15 20:04

Politie-eenheden hebben verdachten aanslag mogelijk gelokaliseerd

Auteur: Eva Oude Elferink

Speciale politie-eenheden zijn uitgerukt richting Villers-Cotterêts en Crépy-en-Valois waar de twee hoofdverdachten van de aanslag op op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo zich zouden bevinden. Dat melden verschillende Franse media.

EPA. Duizenden mensen demonstreerden woensdagavond in Parijs.
EPA. Duizenden mensen demonstreerden woensdagavond in Parijs.

De verdachten zouden zich ophouden in een huis, maar zijn nog altijd niet gevonden, zegt verslaggever Anke Truijen vanuit Parijs. Eerder vandaag zouden de broers een tankstation hebben overvallen. Daarbij droegen ze eveneens bivakmutsen en hadden ze kalasjnikovs bij zich.

 

Door de Franse regering werd woensdag meteen het hoogste terreuralarm afgekondigd voor Parijs. Inmiddels is ook de regio Picardië opgeschaald naar het hoogste dreigingsniveau. Speciale eenheden voeren daar huiszoekingen uit op zoek naar de, nog altijd zwaarbewapende, verdachten.

President Francois Hollande heeft vandaag op het Elysée overleg gevoerd met zijn voorganger Nicolas Sarkozy. Ook had hij telefonisch contact met eveneens oud-president Jacques Chirac. Truijen: "Een soort van nationaal overleg. Dat laat wel de ernst van de situatie zien."

Charlie
Een van de schrijvers voor Charlie Hebdo heeft aangekondigd dat er volgende week woensdag alsnog een editie van het satirische blad zal verschijnen. De Franse krant Libération heeft zijn redactie ter beschikking gesteld en een aantal grote uitgevers brengen geld bijeen om het weekblad verder te helpen.

Truijen: "De redacteur zei in een emotioneel interview dat ze volgende week een nog betere krant móeten maken. 'Desnoods met tranen'."

Protest
Gelijktijdig met de stille tocht in Parijs beginnen vanavond om 18:00 op zo'n 50 verschillende plekken in Nederland demonstraties en stille tochten. Premier Rutte heeft aangekondigd te zullen spreken op de Dam in Amsterdam. Ook in Nijmegen, Haarlem en Losser vinden spontane bijeenkomsten plaats.

Ondanks het slechte weer worden veel mensen verwacht, zegt verslaggever Jeroen Stans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen