Nepal12 mei '15 09:34Aangepast op 12 mei '15 18:57

Nepal weer getroffen door aardbeving

Auteur: BNR Webredactie

De aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter heeft opnieuw een ravage aangericht. Diverse gebouwen in de provinciehoofdstad zijn ingestort en mensen werden bedolven onder het puin. Er zijn duizenden gewonden en bijna 20 doden gemeld tot nu toe.

Foto: AFP
Foto: AFP

De autoriteiten lieten eerder weten dat in het district Sindhupalchowk, waarvan Chautara de hoofdstad is, tot nog toe twaalf gewonden zijn geteld, maar inmiddels loopt dat aantal al flink op. Er wordt nu gesproken van zeker 19 doden en duizenden gewonden. De schokgolven waren te voelen tot aan de Indiase hoofdstad New Delhi.

Nieuw hulpplan
Lex Kassenberg, directeur van CARE Nederland, zat ten tijden van de aardbeving in het district waar in april het epicentrum lag. Daar was de beving ook goed te voelen. "We waren bezig hulpgoederen uit te delen toen het gebeurde, iedereen raakte in grote paniek."


 
Giro 555
Merlijn Stoffels van Rode Kruis Nederland, ziet een vergelijkbare situatie. "Ik heb hulpverleners in Katmandu gesproken, die hebben het ook over enorme paniek. Mensen willen niet meer terug hun huis in. Nu al helemaal niet meer. Er zitten nog meer mensen in de kou en er is een nieuw gebied bijgekomen. De Giro555-actie is nu dan ook opgeschaald. We hopen echt dat de Nederlanders weer willen bijdragen."

Tijdelijke onderkomens
Henk Meijerink is architect voor Cordaid Nederland en was in de buurt van de Chinese grens toen het gebeurde. Hij vertelt dat het heel angstig was om mee te maken. "Toen we buiten kwamen zagen we aan de berg tegenover ons twee enorme lawines van stenen zo'n duizend meter naar beneden komen. Gelukkig zat daar geen dorp onder."

Meijerink vertelt dat de verwachte schade enorm is. "De schatting is dat er door de vorige beving iets van 2,5 miljoen mensen dakloos zijn geraakt, daar zullen nu ongetwijfeld weer een heleboel bijkomen."


 
 

Hij verwacht wel dat er snel hulp kan worden geboden en dat de informatiestroom snel op gang zal komen. "Het voordeel is dat er nu al een heel coördinatiemechanisme is opgericht door de UN en de verschillende internationale organisaties."

Vorige aardbeving
De verwoestende beving die het land op 25 april trof, was met een kracht van 7,8 nog een stuk zwaarder. Het epicentrum van de beving van dinsdag lag 83 kilometer ten oosten van de hoofdstad, op een diepte van 18,5 kilometer. Hierbij kwamen zeker 8000 mensen om het leven.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen