Volvo Ocean Race1 dec '14 08:48

'Onvoorstelbaar dat niemand gewond is geraakt'

Auteur: Anne-Greet Haars

De bemanning van Team Vestas Wind zit nog steeds vast op een eiland, nadat ze de boot afgelopen weekend hebben moeten verlaten omdat deze was vastgelopen op een rif. "Het is heel bizar wat er is gebeurd", zegt Tom Touber, Chief Operating Officer van de Volvo Ocean Race.

"Op zaterdagmiddag vaar je nog met een snelheid van 40 km per uur en enkele seconden later sta je helemaal stil. De boot is bijna 180 graden gedraaid. Het is onvoorstelbaar dat niemand gewond is geraakt", vertelt Touber. "De boot staat bovenop een rots en staat zelfs bijna droog. De sponsoren en de Volvo Ocean Race zijn druk bezig om te kijken of de boot nog te redden valt."

"In eerste instantie hebben ze geprobeerd de boot van het rif af te krijgen, door de motor te starten. Maar dat is niet gelukt en dan bezinkt op gegeven moment het lot dat dit het einde zou betekenen van deze etappe."

Raadsel
De Nederlander Wouter Verbraak is navigator aan boord van Team Vestas. Het is nog onduidelijk of hij een fout heeft gemaakt. Touber: "Risico is er altijd in zo'n race. Maar deze etappe kenmerkt zich door in het begin een situatie te hebben met veel wind. Het stuk waar ze nu in zaten was eigenlijk een overgang naar een gebied met weinig wind. Deze eilanden liggen al een tijdje op dezelfde plek, dus het is voor ons nog een raadsel waarom het rif geraakt is."

Weinig communicatie
Touber vertelt dat de bemanning veilig zit op een onbewoond eiland, vlakbij Mauritius. "Het is een hele bijzondere plek: een eiland met één huisje en verder alleen maar zand. Er wonen twee mannen op het eiland. Gisteren is er bevoorrading gestuurd via een vliegtuig, zodat ze nog een paar dagen kunnen overleven. Er is ook bijna geen communicatie mogelijk."

Gerelateerde artikelen