Aanslag Parijs8 jan '15 13:21Aangepast op 8 jan '15 14:00

60 procent Duitsers vindt Islam niet in Duitsland thuishoren

Auteur: BNR Webredactie

60 procent van de Duitsers vindt dat de islam niet in hun land thuishoort. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd. Twee jaar geleden was dat 50 procent.

Aanhangers van Pegida. EPA
Aanhangers van Pegida. EPA

Het onderzoek komt op een gevoelig moment, een dag na de aanslag op de redactie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo door twee terroristen.De uitkomst heeft daar echter niets mee te maken, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

 

Aan de respondenten is niet gevraagd wat eventueel hun probleem met de islam is, er werd alleen gevraagd of zij de Islam zien als een deel van Duitsland. Marseille: "Uit andere onderzoeken blijkt dan weer dat Duitsers vinden dat de cultuur, de normen en waarden van de Islam niet passen zoals zij die zien in een Westerse wereld met Duitsland als onderdeel daarvan."

Het anti-islam sentiment in Duitsland komt niet uit de lucht vallen. De afgelopen weken vonden op meerdere plaatsen demonstraties, aangestoken door de Pegida-beweging. En dat terwijl uit ditzelfde onderzoek blijk dat Duitse moslims juist zeer goed geïntegreerd zijn, zegt Marseille. "Ze hebben vaak veel niet-Moslim vrienden, zijn hoog opgeleid, hebben een goed inkomen."

Onder de moslimgemeenschap heersen volgens de correspondent dan ook gevoelens van onbegrip. "De toenemende afkeer die ook nu weer jegens hen blijkt, zorgt voor spanningen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen