App talk6 jan '15 11:44Aangepast op 6 jan '15 15:31

BNR Topic | Levenslang moet levenslang blijven

Auteur: BNR Webredactie

De PvdA wil dat mensen die zijn veroordeeld tot levenslang, na 25 jaar zicht moeten krijgen op mogelijke vrijlating. Is er wat voor te zeggen, of verspeel je met sommige misdrijven nu eenmaal definitief je perspectief op vrijheid?

Foto: ANP
Foto: ANP

Mensen die veroordeeld zijn tot levenslang moeten zicht krijgen op vrijlating. Dat zegt PvdA-kamerlid Jeroen Recourt in een interview met dagblad Trouw. Hij pleit voor een toetsingsmoment na 25 jaar.

Moet levenslang inderdaad niet altijd levenslang blijven? Daarover ging vandaag onze stelling: Levenslang moet levenslang blijven.

In de poll op bnr.nl was een grote meerderheid het met de stelling eens: 86 procent (66 stemmen uitgebracht). Onderaan dit artikel een greep uit de reacties op Twitter.

Moedig
Harry Versteeg, voorzitter van de Vereniging van Gevangenisdirecteuren, vindt niet dat levenslang altijd levenslang moet blijven. Hij steunt het pleidooi van Recourt. “Ik vind het heel moedig dat hij dit aan de orde stelt. Ik ben het ook met hem eens omdat het Europees Hof voor de rechten van de Mens hier uitspraken over heeft gedaan en de lidstaten eigenlijk aanbeveelt om een dergelijk systeem in het leven te roepen. Veel landen om ons heen hebben dat ook.”

In Nederland werkt het anders: levenslang is hier ook echt levenslang.

               

          

Versteeg zegt zich goed te realiseren dat levenslang gestraften zware misdrijven hebben begaan. Een toetsingsmoment hoeft volgens hem niet te betekenen dat iemand ook echt vrij komt. Het zou volgens hem moeten afhangen van de gedragswetenschappelijke toestand van de gevangene en van de mening van de slachtoffers.

Versteeg benadrukt verder dat gevangenisdirecteuren van mening verschillen over het onderwerp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen