Irak22 dec '14 08:23

Vooruitgeschoven pionnen inventariseren situatie in Irak

Auteur: Thijs Baas

Een voorbereidingsteam van achttien Nederlandse militairen is in Noord-Irak de situatie aan het verkennen voor hun missie tegen IS. Nederland gaat Koerdische Peshmerga's trainen, die tegen IS vechten. Daarom is ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken er op bezoek.

Als alles volgens plan verloopt zijn begin februari de eerste trainingen. Van de in totaal 130 Nederlandse militairen traint een deel de Peshmerga's in Noord-Irak, een ander deel Irakese commando's in Bagdad.

Goede trainingslocaties, het maken van plannen en goede banden met "liaisons" - mensen ter plekke die ons kunnen helpen - hebben prioriteit, zegt Overste Harm ( zijn achternaam mag uit veiligheidsoverwegingen niet bekend worden). Hij is één van de kwartiermakers en detachamentscommandant, '. "We bieden onze plannen aan aan de Koerdische regionale overheid hier in Erbil en die kunnen kiezen wat ze daarvan willen. Onze hulp is demand driven; wat de Koerden willen, dat geven we ze."

De afstand tot het IS-front is nog redelijk groot, zegt de kwartiermaker. "Dat zit toch meer in Syrië, in het Sinjar-gebergte bijvoorbeeld. Het gebied hier is vrij rustig. Die Peshmerga-strijders hebben zelf ook de nodige kennis en ervaring en een eigen militaire structuur. We gaan zowel rekruten als ervaren strijders trainen, die voor training "even" terugkomen van het front. Het gaat om schiettraining, explosieven herkennen en onschadelijk maken, eerste levensreddende handelingen voor gewonden aan het front, en leiderschapstraining."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen