Vogelgriep25 nov '14 12:51

Ophokplicht, ook voor hobbyboeren

Auteur: Pieter van den Akker

“Ik heb gewoon te maken met een ophokplicht. Vooral voor kippen, duiven en fazanten: hoofdzakelijk hoenderachtigen.” “Het is eigenlijk niet echt duidelijk of je ze in het binnenhok moet houden of dat ze ook in een ren mogen lopen.” “Ja, de kipjes binnen, uiteraard.” Hobbyboeren zijn het er niet over eens: mag dat pluimvee nou naar buiten of niet?

Een hobbyboer houdt een kip vast - Foto: ANP
Een hobbyboer houdt een kip vast - Foto: ANP

Dat hangt ervan af, luidt het antwoord. Er ís een ophokplicht. Oók voor hobbyboeren. Maar die geldt alleen in de 10 kilometer-zones rond de drie vogelgriephaarden van Kamperveen, Ter Aar en Hekendorp.

Ophokplicht niet van kracht
"Daarbuiten is de ophokplicht niet langer van kracht. Dus je mag de beesten buiten laten lopen." Dat zegt Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. tegen verslaggever Elfanie toe Laer.

Maar hoe zit dat eigenlijk met de handel in kippen? Voor commerciële bedrijven zijn de beperkingen voor een deel opgeheven. Nederland is verdeeld in vier regio's en daarbinnen komen de zaken weer op gang. 

Regels onduidelijk
 

"Ik krijg wel mailtjes dat het geadviseerd wordt om mensen niet bij je in het hok te laten", vertelt de ene hobbyboer aan BNR. De volgende: "Ik heb liever dat we nog even een weekje wachten." En weer een ander: "Nou ja, kijk, mijn kippen zijn allemaal geënt tegen vogelgriep, dus mensen krijgen er bij mij ook een entformulier bij."

Toch zijn de regels duidelijk, zegt Benno Bruggink van de NVWA. Hij leest artikel 13.1 van het bezoekverbod voor. "Het is bezoekers verboden vogelverblijfplaatsen alsmede niet deugdelijk fysiek van die verblijfplaatsen afgescheiden woonruimte of andere bedrijfsgedeelten te betreden."

Niet in de schuur komen
Oftewel: als iemand kippen wil verkopen, mag hij niet in de schuur of ren van de dieren komen. Hij zou natuurlijk zomaar een virus mee het erf op kunnen nemen. Bruggink: 'Mocht je nou zeggen van 'ik laat hem liever brengen, dan hoef ik helemaal niet in de buurt van het bedrijf te komen', dan kan dat. Die verkoper kan die kip bij jou langsbrengen. Maar kom nou niet op het bedrijf waar pluimvee gehouden wordt. Want dat mag niet."

Ook de hobbyboeren die hun waar online verkopen, leggen de verantwoordelijkheid deels bij de koper. "De mensen die ze kopen moet zich er aan houden. Want hier is geen vogelpest hè", vertelt een van hen aan BNR.

Ontsmettingsspul
Maar ook zij nemen uit zichzelf nodige maatregelen. "Ik heb een ren. Die zet ik op het gras. Daar doe ik altijd de dieren in die ik verkoop. Dat doe ik sowieso." "Het is niet verplciht, denk ik, maar ik heb voorin wel altijd een bakje water staan met ontsmettingsspul erin. Daar stap ik een keer in met m'n schoenen voordat ik het hok binnenga. Ik ben er wel heel erg voorzichtig mee ja."

Dat is maar goed ook, want de NVWA voert controles uit. En níet alleen op commerciële bedrijven, zegt Bruggink. "Wij zitten op de weg. Als we hobbydieren aantreffen, dan grijpen we in. Maar het is niet zo dat we met een heksenjacht bezig zijn op iedere kip die we tegenkomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen