Mobilityweek21 sep '15 18:04

Wat als je zelfrijdende auto zelf brokken maakt?

Auteur: Marjan van den Berg

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de bestuurder verantwoordelijk moet zijn als een zelfrijdende auto een ongeluk krijgt.

ANP
ANP

Dat staat in een onderzoek dat strategisch adviesbureau Connected Strategische Veranderingsprocessen heeft gedaan onder 1700 Nederlanders.

Volgens Marco Maréchal van Connected houden mensen sterk vast aan het ‘oude’ idee van de mens als bestuurder van de auto, ook als dat niet meer zo is dus. “Vijftig procent zou het jammer vinden als ze een zelfrijdende auto niet meer zelf kunnen besturen. Dus mensen vinden het toch wel erg prettig om een stuur in hun handen te hebben.”

Veel mensen houden niet van het idee dat het helemaal automatisch gaat, zegt Maréchal. “Autorijden is ook wel weer leuk. En dan moet je dat ook weer over gaan dragen aan de auto zelf… dat is best wel ingewikkeld voor mensen.”

Maréchal verklaart de resultaten deels doordat de ondervraagden zelf nog geen ervaring hebben kunnen opdoen met de zelfrijdende auto.

Stuur graag terug
Op sommige momenten geven veel automobilisten de besturing van hun auto wél graag uit handen. “Mensen hebben aangegeven: op de snelweg en in de file vind ik het prima als een zelfrijdende auto overneemt, ga je gang, want dan kan ik leuk andere dingen gaan doen. Maar op het moment dat ik de stad in kom, dan wil ik toch heel graag weer dat stuur terug hebben en wil ik zelf in controle zijn.”

Veel ondervraagden geven aan dat de zelfrijdende auto, en de elektrische auto, over vijftien jaar een belangrijke plek heeft ingenomen in het verkeer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen