Media in Nederlands digi-taalgebied mogen wel eens wat meer samenwerken
Niet bang zijn voor commerciële journalistiek, elkaar in hetzelfde taalgebied niet bevechten maar juist samenwerken, zegt Luc Rademakers, hoofdredacteur Nieuws van de publieke omroep VRT in Vlaanderen. Maar hoe moet die samenwerking vorm krijgen?
"De media veranderen gigantisch snel en ik denk dat niemand weet waar we over vijf jaar staan met de inkomstenmodellen. Je moet iets instellen tegenover grote concurrenten als Facebook, Google en Apple. "Dat zijn krachtige lobbymachines die ook in Brussel hun werk heel goed doen. Op dat vlak zitten we in ons taalgebied nog met een provincialisme waarbij we proberen elkaar kersen af te vangen, waar dat helemaal niet nodig is."
Persgroep is een heel mooi voorbeeld van samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse samenwerking, maar op het gebied van radio en tv is er volgens Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur van VRT Nieuws, nog een wereld te winnen. "Op het vlak van buitenlandse correspondenten doen we dat al voor een deel met de NOS, maar ik denk dat je dat ook in heel veel andere processen kunt doen. Als ik kijk naar hoe veel digitale ontwikkelingen kosten, wordt dat bijna te groot om te dragen voor Nederlandse en Vlaamse bedrijven."
Mediagebruiker
De omslag van klassieke mediagebruiker naar de digitale gebruiker is allesbehalve evident. "Digitale investeringen zijn heel kostbaar en het kost altijd nog meer om met deze digitale ontwikkelingen dezelfde impact te realiseren als radio en zelfs dure tv-ontwikkelingen. Bovendien is het voor commerciële bedrijven heel moeilijk om daar de nodige marge op te realiseren en dat maakt dat er een spanningsveld ontstaat."
Een heldere verklaring voor het feit dat die samenwerking, met name op informatiegebied, op dit moment nog zo moeizaam verloopt heeft Rademakers niet. "Ik kan u de reden niet geven. Het komt erop neer dat je Vlaanderen politiek, sociaal en economisch een beetje moet kennen. Als een Nederlander dat in de vinger heeft zoals een Vlaming, dan maakt dat helemaal niets uit.