Mid Term31 okt '14 16:21

4 dagen tot de midterms: Om je te schamen

Auteur: Jan Postma

Als elke stem telt zijn ook alle middelen geoorloofd om de kiezer naar de stembus te krijgen. Althans, dat vinden de campagnestrategen. Dus zetten de campagnes vol in op het schaamtegevoel van de kiezer. In Alaska bijvoorbeeld.

Hier dreigt een super PAC om na de verkiezingen een brief te sturen naar buren, vrienden en collega's waarin staat of je wel gestemd hebt. En in Oregon wordt een app ingezet waarmee je kan checken of je facebookvrienden niet thuis zijn gebleven.

Het is een methode die werkt, zeggen campagnestrategen enthousiast, en het mag. Maar, zegt een politicoloog : een beetje creepy is het wel, misschien meer iets voor Halloween dan voor verkiezingen?

Democraten zijn optimistisch over Texas: de staat is nu nog diehard Republikeins, maar geef het een paar jaar dan is het Democratisch blauw. Jon Stewart stelt dat beeld even genadeloos bij. (Voor de ongeduldigen, het begint op 2:47)

<p>"Dems Trying to Flip Texas Are Like Straight Guys Hitting on Lesbians." Een hard gelag voor Democraten die zo hard op zoek zijn naar een lichtpuntje deze midterms.</p> <p>Een van de klassiekers in het genre 'negative campaigning' is de categorie "pas op, een moordenaar". Men neme een enge crimineel en een politicus die deze crimineel niet hard genoeg aanpakte, de rest gaat vanzelf. In Nebraska wordt bijvoorbeeld Nikko Jenkins zo ingezet. Een man die vier mensen vermoordde in 10 dagen, en nu vrij is door een wet waar congreslid Brad Ashford ooit voor heeft gestemd.</p> <iframe frameborder="0" height="315" src="//www.youtube.com/embed/Emkbj7Q5psg" width="560"/><p>Het is duidelijk: Ashford is soft on crime. Niet op hem stemmen, dan lopen straks nog meer moordenaars vrij rond. De dreigende muziek, de samenzweerderige stem en de donkere beelden maken het helemaal af.</p> <p>In Colorado is ook zo'n soort campagnespot te zien. Maar daar wordt meer op het medeleven van de kiezer  ingespeeld. Een man vermoorde vier medewerkers van een fastfoodrestaurant.  Aan het woord is de vader van een van de slachtoffers.</p> <iframe frameborder="0" height="315" src="//www.youtube.com/embed/0Ez2rdtpluI" width="560"/><p>De dader zou de doodstraf krijgen, maar de gouverneur hield dat tegen. Hij speelde een politiek spelletje, loog, en is een lafaard. Haat laatste oordeel is dodelijk voor de kandidaat: "This man doesn't deserve to be in office."</p> <p>Het crimineel waarmee deze lange traditie ooit begon, is Willie Horton. Een moordenaar die tijdens zijn verlof een vrouw verkrachtte. Michael Dukakis was als gouverneur verantwoordelijk voor het verlof. Het filmpje was in 1988 het begin van het einde voor deze presidentskandidaat.</p> <iframe frameborder="0" height="315" src="//www.youtube.com/embed/Io9KMSSEZ0Y" width="420"/><p>Dat Dukakis toestemming gaf voor dat verlof op basis van beleid van zijn Republikeinse voorganger, maakte niet meer uit. Bush Sr. ging er met het presidentschap vandoor.</p>

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen