Aanslag Parijs8 jan '15 09:15Aangepast op 8 jan '15 10:16

Wereldpers in de ban van aanslag Frankrijk

Auteur: BNR Webredactie

Overal staan de kranten in het teken van de aanslag van woensdag in Parijs. Zo ook in Nederland. Het AD brengt donderdag een foto die de gehele voorpagina bestrijkt en waarop demonstranten te zien zijn met bordjes waarop 'Je suis Charlie' staat. Verder kopt de krant: 'Wij zijn allemaal Charlie'.

Cartoon: Tom (Trouw)
Cartoon: Tom (Trouw)

Telegraaf
De Telegraaf laat een foto zien van een gewonde politieagent, vlak voordat de terroristen hem doodschieten. Ernaast staat met grote letters: 'Bloedige aanslag op onze vrijheid' en daaronder 'We laten ons niet bang maken'. Ook drukt de krant de nieuwste cartoon af, die Charlie Hebdo woensdag publiceerde, enkele uren voordat de redactie werd aangevallen door terroristen.

NRC.next
Nrc.next heeft de voorpagina van een van de uitgaves van Charlie Hebdo. De kop 'Liefde is sterker dan haat' staat boven een tekening van een moslim die zoent met een journalist van het tijdschrift. In de hele krant zijn kogelgaten te zien.

De Volkskrant
De Volkskrant opent met de kop 'Aanslag op de democratie' en richt de aandacht op de protesten die volgden op de bloedige aanslag. Dagblad Trouw gaat eenzelfde kant op. Onder een foto van een protest in Frankrijk, kopt de krant 'Koelbloedige aanslag treft Europa in het hart'.

FD
Het Financieele Dagblad heeft een zeer sobere voorpagina. Geen foto's, geen grote letters, maar in het midden van de pagina een tekst onder de kop: 'Civil courage'. Het is een commentaar met daarin de woorden: "Het is een onaangename waarheid, maar we zullen onder ogen moeten zien dat absolute veiligheid in onze geglobaliseerde wereld niet bestaat''.

Buitenlandse kranten
Het zijn natuurlijk niet alleen Nederlandse kranten die erover schrijven, weet redacteur Laura Gremmee die de berichtgeving nauwlettend volgt. "De buitenlandse voorpagina's tonen veel overeenkomsten: veel borden met 'Je suis Charlie', pennen, zwart, bloed, kaarsen, middelvingers en cartoons. Opvallend is De Tijd. Die hebben geen foto's en geen teksten. Alleen maar 'Je suis Charlie', en verder helemaal zwart."

"Er waren gisteravond ook media die terugkrabbelden", weet Gremmee. "Zo verwijderde persbureau AP covers van Charlie Hebdo met de profeet Mohammed erop. Ook de hoofdredacteur van The Jewish Chronicle zegt niet zomaar alles te publiceren, wetende dat zijn krant dan bovenaan de lijst van terroristen staan. Daar dus angst. Op Twitter natuurlijk ook veel reacties, onder de #JesuisCharlie."
 

Cartoons
Spannend zijn natuurlijk de cartoons in de kranten, gaat onze redacteur verder. "Neem Kamagurka, die bekend staat om toch ook wel prikkelende cartoons. Hij zou er vandaag één tekenen voor de Belgische media. Maar tegen NRC zegt hij dat hij een blanco a4'tje in heeft geleverd. Wat moet je op zo'n dag nu tekenen? Andere cartoonisten reageerden wel massaal."

Discussie over uitzenden beelden
Verder is er veel discussie over het wel of niet uitzenden van de beelden van de schietpartij. "Op Twitter is daar veel over gediscussieerd en ook is er de column van Jean Pierre Geelen in De Volkskrant. De NOS zond gisteren de gehele beelden uit van die terroristen die die agent op straat neerschoten en nog een extra schot door zijn hoofd joegen. Nieuwslezeres Dionne Stax zei van tevoren dat de beelden heel schokkend zijn, maar dat ze het laten zien omdat dit is hoe de terreurdaad eruit heeft gezien in Parijs. Geelen zegt: ik had dit willen missen, ik wilde het niet zien, maar ik had geen keus. Even later werd het moment van het laatste schot ineens zwartgemaakt, zoals ook andere zenders deden."

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff twitterde: 'De liquidatie is 1x wel uitgezonden om te laten zien dat deze terreur op straat er zo uitziet. Zeer schokkend, maar dit is wat plaatsvond.' Gremmee weer: "De meningen waren verdeeld. Er waren ook mensen die vonden dat juist alles getoond moest worden. De journaals van NOS en RTL trokken gisteren allebei meer kijkers dan normaal gesproken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen