Aanslag Parijs8 jan '15 09:58Aangepast op 8 jan '15 20:04

NVJ in gesprek met coördinator terrorismebestrijding

Auteur: Eva Oude Elferink

De Nederlandse Vereniging van Journalisten spreekt vanmiddag met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Dick Schoof. Reden voor het gesprek is de aanslag gister op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

Het gaat om extra waakzaamheid, zegt NVJ-voorzitter Thomas Bruning. "Schoof zei gister dat hij geen reden zag voor extra alarmering. Het is ook onmogelijk 15.000 journalisten te gaan beveiligen, maar we vonden het wel goed contact met hem op te nemen om samen te kijken of er risicogebieden zijn. En wat we daar samen aan kunnen doen."

Bruning vermoedt dat een eventueel gevaar hier eerder gericht zal zijn op eenlinge cartoonisten dan op redacties. Maar daar zijn verder geen aanwijzingen voor, zegt hij. "Gelukkig hebben we in Nederland een heel open en breed medialandschap. Dat willen we graag zo houden. Als mensen zich bedreigd voelen, moeten we in ieder geval proberen te helpen."

Er hebben zich vooralsnog geen journalisten of cartoonisten bij de NVJ gemeldt. Volgens Bruning "een goed teken". "Iedereen heeft het gevoel, 'we blijven gewoon ons werk doen'. Ook al ben je als journalist heel kwetsbaar. Dat moet je ook blijven doen in mijn ogen. Je kunt niet buigen voor dit soort verschrikkelijke terreur."

Vanmiddag om 13 uur zit de NVJ met Schoof om de tafel.

Gerelateerde artikelen