Mid Term29 okt '14 15:39Aangepast op 29 okt '14 17:37

Zes dagen tot de midterms: comeback voor Sarah Palin?

Auteur: Jan Postma

Is het een belofte of een dreigement? Sarah Palin keert mogelijk terug in de politiek. En het is de schuld van de MSM. Die treiteren haar op zo’n manier dat ze wel terug moet komen.

De nu werkloze Palin valt daarmee terug op het spelletje waar ze zo goed in is: 'will she, or won’t she'? De interviewer van Fox Business is duidelijk erg in zijn nopjes met Palins antwoord. Hij heeft zijn quote binnen.

Palin’s laatste politieke wapenfeit was tijdens de verkiezingen van 2012, toen ze op campagne ging zonder verkiesbaar te zijn. Recentelijk was ze in het nieuws vanwege een relletje met haar dochter Bristol. Of Palin ooit nog een serieuze gooi gaat doen naar presidentschap of een andere publieke functie blijft onduidelijk. Maar dat er nog veel over haar gepraat en geschreven gaat worden, staat vast.

De midterms zijn belangrijk voor de Amerikaanse beurzen, maar het maakt dan weer niet echt uit wie gaat winnen. De laatste 16 midterms gingen de aandelen gemiddeld met 16% omhoog. De uitslag zorgt voor duidelijkheid na een lange periode van campagnes en onzekerheid. Ineens is duidelijk wat de komende twee jaar gaat gebeuren.

Als de Republikeinen winnen gaan aandelen in een paar specifieke sectoren profiteren: de bankensector, defensie industrie en de oliesector. Als Democraten winnen is dat goed voor alternatieve energie, gezondheidszorg en infrastructuur.

Ondertussen kiezen de grote bedrijven eieren voor hun geld. Tot de zomer ging nog 61 procent van de donaties in de zeven spannendste senaatraces naar de Democraten. Inmiddels sturen de PAC's (Political Action Committee, soort lobbygroep voor een specifieke kandidaat of partij) nog maar 42 procent naar de Democraten, en gaat 58 procent naar Republikeinen.

Er is een campagnespot die in 24 seconden briljant samenvat wat de strategie van de Republikeinen is deze verkiezingen: elke kandidaat aan Obama verbinden. Deze campaign ad draait om Mark Pryor, een Democraat die volgens de Republikeinen veel te vaak met Obama meestemde. De setting is een spelling bee: een wedstrijdje spellen zoals die op veel Amerikaanse basisscholen wordt gehouden.

Pryor, dat spel je dus als O-B-A-M-A. Close enough, vindt de jury. Deze spot kunnen de Republikeinen dit jaar bij elke race inzetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen