Mid Term29 okt '14 14:26Aangepast op 29 okt '14 17:46

De beer is los bij de Amerikaanse midterms

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Bij de Amerikaanse verkiezingen van volgende week gaat het niet alleen om Congresleden en andere politici die gekozen willen worden. Er moeten ook veel referendumvragen worden beantwoord.

Zo is in de staat Maine de berenjacht één van de emotionelere kwesties. "Er zijn probleemberen in die staat. Het gaat vooral om de jachtmethodes van beren die inmiddels gewend zijn aan mensen. Bepaalde wrede manieren van jagen, zoals met klemmen, honden of lokaas, zouden moeten worden afgeschaft en de dierenbescherming hoopt dat met een referendum te bereiken."

Tegenstanders van het beperken van de jachtmethodes zijn onder meer mensen van de vuurwapenlobby. Zij zijn ervan overtuigd dat een aantasting van het recht om te jagen automatisch inhoudt dat het geweer wordt ingenomen. Een hete kwestie, die ongetwijfeld zal leiden tot een grotere opkomst. Niet voor niets zijn referendumvragen dan ook veel gebruikelijker dan in Nederland. "Iedere twee jaar hebben meerdere staten, dorpen of steden wel stembusinitiatieven. Dit jaar bij elkaar opgeteld meer dan 145."

Bindend
Meestal zijn de uitkomsten bindend voor de betreffende overheid. "Dan moet de regering van de staat het ja of nee van de kiezer echt gaan uitvoeren, dan wordt het ook echt een wet. Zo is er nóg een wildebeestenkwestie: er is een campagne gaande in Michigan over de wolvenjacht. De wolf is daar een bedreigde diersoort en alleen probleemwolven - die schapen hebben doodgebeten of iets dergelijks - mogen worden doodgeschoten. En nu is er een referendum over het wel of niet van de lijst van bedreigde diersoorten schrappen van de wolf."

Verder gaat het onder meer over de legalisatie van marihuana in Oregon, Alaska en de hoofdstad Washington, statiegeld op flessen, het toelaten van gelegaliseerd gokken in casino's en meer geld voor onderwijs. Maar over één kwestie wordt geen referendumvraag gesteld: het homohuwelijk. "En dát is opmerkelijk, want het was de laatste jaren wel een bitter gepolariseerde kwestie. Het lijkt aan te geven dat er nergens in de VS een vraag wordt gesteld over het in door bijna niemand voorziene sneltreinvaart geaccepteerde instituut."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen