Irak15 okt '14 07:34Aangepast op 15 okt '14 09:10

'Bombardementen op IS hebben niet genoeg effect'

Auteur: Pieter van den Akker

De bombardementen op de strijders van IS hebben onvoldoende effect. Volgens het Witte Huis moeten er ook grondtroepen ingezet worden om de Syrische stad Kobani te bevrijden. Gisteravond voerde Amerika militair overleg met zijn bondgenoten. Daar was ook commandant der strijdkrachten Tom Middendorp aanwezig.

Ook president Obama heeft kort deelgenomen aan het overleg, vertelt correspondent Reinout van Wagtendonk vanuit de VS.  "Na afloop zei Obama dat de strijd tegen IS een langdurige strijd wordt, dat er dagen zullen zijn van succes, maar dat er ook periodes van tegenslagen zullen zijn. De legerchefs van de door de 22 verschillende landen vertegenwoordigde internationale coalitie zijn eensgezind in deze lange termijnklus. Of er meer dan deze presidentiële woorden van ‘we houden er met z’n allen goed de moed in’ is gekomen? Niet in de verklaringen na afloop in ieder geval.”

Grondtroepen
De grote vraag is of er boots on the ground komen. Daar heeft de president in zijn verklaring gisteravond niets specifieks over gezegd, zegt Van Wagtendonk. “Maar Obama heeft al van begin af aan benadrukt dat er in ieder geval geen Amerikaanse gevechtstroepen teruggaan naar het Midden-Oosten om IS te bestrijden.”

De woordvoerder van het Witte Huis erkende gisteren wel dat Kobani gevaar loopt in handen van IS te vallen omdat ‘luchtaanvallen op IS alleen niet voldoende kunnen zijn’. "In de Amerikaanse context hebben ze het over lokale grondtroepen, van de Koerden daar en van die gematigde Syrische rebellen op wie zoveel hoop wordt gevestigd. Die moeten volgens Amerikaanse functionarissen Kobani redden. En uiteindelijk, en dan moet bijvoorbeeld ook het Iraakse leger gaan bijdragen, moeten ze IS terugrollen en vernietigen."
Rob de Wijk van the Hague Centre for Strategic Studies kijkt totaal niet op van de conclusie dat er grondtroepen nodig zijn om de strijd tegen IS te winnen.
Hij gaat verder: "Vandaar dat er een strategie is ontwikkeld die langs meerdere lijnen gaat. 1: bombarderen, 2: opleiden van lokale troepen om ervoor te zorgen dat de grondoorlog met deze mensen kan worden gevoerd en gewonnen. Nederland helpt er ook aan mee. Nederland gaat trainingsteams leveren om bijvoorbeeld Irakese troepen te gaan opleiden.”

Gerelateerde artikelen