Prinsjesdag 201416 sep '14 17:56Aangepast op 16 sep '14 18:38

Kamp: 'Sancties heroverwegen bij positieve Russische reactie'

Auteur: Thijs Baas

Nu de situatie in Oekraïne lijkt te normaliseren, moeten de sancties tegen Rusland heroverwogen worden. Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken op BNR. "De afgelopen anderhalve week was het een stuk rustiger dan daarvoor, dus ik hoop dat het stappen zijn in de richting van normalisering van de verhoudingen."

Het Oekraïense parlement is akkoord gegaan met vergaande autonomie voor de rebellen in Oost-Oekraïne in de komende drie jaar. Rusland heeft de buit binnengehaald en kennelijk is Oekraïne ermee akkoord gegaan, constateert Kamp. Reden om de sancties tegen het land te heroverwegen? Zeker, zegt Kamp. "De sancties zijn geen doel op zich, ze zijn er om ervoor te zorgen dat Rusland op een normale manier omgaat met de onafhankelijke buurlanden."
 

Je krijgt een nieuwe situatie als de uitgereikte hand van Oekraïne positief beantwoord wordt vanuit Rusland, meent Kamp. "Het zijn Europese sancties en die betreffen Rusland en het gedrag van Rusland tegen de buurlanden. Als Rusland positief reageert zal daar in Europees verband naar gekeken worden. Voor alle landen geldt: we zijn niet uit op een confrontatie met Rusland, maar op normalisering van de verhoudingen."

Normale verhoudingen
Dat dat de afgelopen tijd 'in mindere mate het geval is geweest' is een understatement. "En in het geval van Oekraïne ging het zelfs helemaal mis. Zodra we weer normale verhoudingen met Rusland kunnen hebben, zullen we dat zeker nastreven. Sancties worden voortdurend heroverwogen. Ze zijn er niet om in stand te blijven. "Die sancties waren niet tegen Oekraïne gericht, maar tegen Rusland. Dat land moet zich op een manier gedragen die gepast is in de internationale gemeenschap."

De Russische tegensancties hebben honderden Nederlandse bedrijven getroffen, zegt Kamp waarvan enkele tientallen ernstig. Maar het bedrijfsleven schiet niets op met voortdurende spanning tussen Rusland en zijn buurlanden, benadrukt Kamp. "Het bedrijfsleven is erbij gebaat dat we deze crisis gauw oplossen en dat we de weg van betere verstandhouding met Rusland op cultureel, politiek, militair en economisch gebied die we de afgelopen tientallen jaren hebben opgebouwd weer in gaan slaan."

Gerelateerde artikelen