Mid Term21 okt '14 07:42Aangepast op 22 okt '14 16:16

'Ferguson' blijft zwarte kiezers bezighouden

Auteur: BNR Webredactie

Het Amerikaanse stadje Ferguson wacht in spanning op een uitspraak van de jury die de dood onderzoekt van de zwarte teenager Michael Brown. De grote vraag daarbij is of de blanke politieman die Brown doodschoot in staat van beschuldiging wordt gesteld.

De onlusten in Ferguson na die fatale schietpartij gaven scherp aan dat er rassenspanningen blijven bestaan in de VS: óók onder Amerika’s eerste zwarte president, Barack Obama. Met het oog op Ferguson kunnen zwarte kiezers bij de midterm elections van 4 november weleens de doorslag gaan geven in de strijd om de Senaat.

Openlijk racisme is in de VS allang niet meer oké. Het was dan ook verbijsterend om op National Public Radio in een item over de aanstaande senaatsverkiezingen in Louisiana zomaar te horen:

 
Een blanke kiezer, zonder enige gêne, zo was hij nu eenmaal opgevoed, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk over de man die dit zei. Volgens Bernard Bryan, de president van de zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP in Albany - de hoofdstad van de staat New York - is dit deze uitspraak niet shocking. “Do I find it shocking coming from a Cajun subculture person?  It’s not shocking, it’s sort of a Duck Dynasty statement.”

Duck Dynasty
Duck Dynasty is een populaire reality TV-show over een redneck familie Flodder in de moerassen van Louisiana. Bryan gelooft dat er nog slechts een kleine minderheid is – “a minuscule minority of white voters in our country” – zó onbuigzaam racistisch in hun dagelijks leven. Maar hij vindt ook dat de kritiek op Amerika’s eerste zwarte president tot in het Congres aan toe net iets feller, net iets minder respectvol is dan de kritiek op eerdere presidenten.

“The idea that he is not president Obama, but Barack or he is Barack Hussein or whatever they try to do to bring him down.”

Racisme voorbij?
Veel blanke Amerikanen, of ze nou voor of tegen Obama zijn, vinden dat de twee presidentsverkiezingen die hij won toch wel redelijk overtuigend aangeven dat de VS zo langzamerhand het racisme voorbij is. Zwarte Amerikanen blijven dat heel anders ervaren. De dood van Michael Brown in Ferguson, het gegeven dat zijn lichaam daar zomaar vier uur lang op straat moest blijven liggen, de militaristische wijze waarop zwarte demonstranten door een grotendeels blanke politiemacht werden bestreden: rassenspanningen zijn zeker nog niet verdwenen in de VS.  En volgens burgerrechtenleider Bryan kan Ferguson weleens een doorslaggevende factor worden in de congressionele verkiezingen van volgende maand.

“If the Grand Jury which is reviewing the actions of the police officer in this case returns a no-bill and basically says ‘the shooting was justified’,  I think it would galvanize the black community and the black voters to the point where, yes, they would come out in Barack Obama numbers.”

Opkomstcijfer
In midterm elections is het opkomstcijfer traditioneel nog lager dan bij presidentsverkiezingen - de helft lager vaak - en de achterban van de Democraten is daarbij over het algemeen nog minder gemotiveerd dan die van de Republikeinen. Zwarte kiezers stemmen in overgrote meerderheid op Democraten.  Als die kiezersgroep dus boos gemotiveerd wordt mocht de onderzoeksjury de schietende politieman in Ferguson vrijpleiten, dan kunnen verkiezingen voor de Senaat in Noord Carolina, in Georgia, in Louisiana en andere staten die op dit moment Republikeins peilen alsnog naar de Democraten gaan. 

“Supposedly the results of the Grand Jury are gonna be forthcoming in October, this month, so before the elections…”

Nieuwe rassenonlusten
Houd het nieuws dus goed in de gaten de rest van de maand. Een uitspraak in de Michael Brown zaak in Ferguson kan nieuwe rassenonlusten betekenen, maar dus ook verkiezingsverrassingen die de Senaatsmeerderheid in de partij van president Obama houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen