Mid Term22 okt '14 08:23Aangepast op 22 okt '14 16:14

Ebola-virus domineert Amerikaanse verkiezingen

Auteur: BNR Webredactie

De slotfase van een Amerikaanse verkiezingscampagne wordt vaak opgeschrikt door een 'october surprise'. In de laatste weken voor de midterm elections van 2014 is die plotseling opgedoken verrassing het ebola-virus.

De reactie van de Obama-regering op de drie ebola gevallen in Texas was niet vlekkeloos. De angst voor ebola wordt nu met name door Republikeinse kandidaten gebruikt in hun campagnes.

Kijk je naar het Amerikaanse kabelTV-nieuws, CNN maar vooral ook het rechts populistische Fox News, dan vliegt dat virus je om de oren. “This after another possible case in Delaware…”

Heel Amerika liefst maar in quarantaine…

“So why are we still letting people into the country who could have possibly been exposed, why not just shut down the flights and secure the borders…”

Even diep adem halen...  Even luisteren naar een meer genuanceerd geluid…

Obama: “It’s a serious disease.  But we can’t give in to hysteria or fear…”

 
“What we’re seeing now is not an outbreak or an epidemic of ebola in America. We’re a nation of more than 300 million people. To date we’ve seen three cases of ebola diagnosed here...”

Nuanceren en relativeren, dat kan Obama als de beste. Maar in de gepolariseerde partijpolitiek in de VS kom je daar niet altijd zo heel ver mee. Het is een van de redenen dat president Obama nogal wat van zijn kiezers heeft teleurgesteld. Amerikanen zien graag wat meer doortastende bravoure in hun leiders. Verkiezingscampagnes versterken ongenuanceerde slogan politiek natuurlijk nog meer. Een maand geleden was ebola voor geen enkele kandidaat voor de midterm elections van 4 november ook maar de geringste issue. Nu is het de 'october surprise' van deze verkiezingen.

Thom Tillis: “We’ve got an ebola outbreak. We have bad actors that can come across the border.  We need to seal the border and secure it.”

Thom Tillis is de Republikeinse senaatskandidaat in Noord Carolina. Noord Carolina heeft op dit moment een Democraat als senator, Kay Hagan. Ziij is een van de bedreigde Democraten in zuidelijke staten wiens verlies volgende maand eraan zou bijdragen dat Obama in de laatste twee jaar van zijn regering ook tegen de oppositie van een Republikeinse Senaat moet opboksen. Obama is er tegen, maar het afgrendelen van de VS voor reizigers uit west-Afrikaanse ebola landen is een populair idee in de opiniepeilingen: meer dan 60 procent van de ondervraagde Amerikanen zegt dat te willen. Senator Hagan wijst dat idee ook niet af, ze distantieert zich in het algemeen van Obama, maar ze beschuldigt haar Republikeinse tegenstander Tillis wel van angstzaaien.

Kay Hagan: “We cannot use scare tactics, and I believe what you are hearing from Speaker Tillis is scare tactics and I think he is using this in a very serious way…”

Angstzaaien kan wel effectief zijn in een verkiezingsstrijd. Tillis in Noord Carolina, Scott Brown in New Hampshire, David Perdue in Georgia: drie voorbeelden van Republikeinse senaatskandidaten die nu beter scoren in de opiniepeilingen, sinds ze óók de nou niet bepaald feilloze regeringsreactie op de ebola-gevallen in Dallas zijn gaan benadrukken. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen