Assad benut luchtaanvallen VS voor aanval op Aleppo
Syrië is te spreken over de Amerikaanse luchtaanvallen die sinds dinsdag Islamitische Staat (IS) verzwakken. Het Assad-bewind viel woensdag op zijn beurt IS aan en vernietigde stellingen van de terroristen bij Aleppo, de economische hoofdstad van het land.
"Wat er tot nu toe is gebeurd, gaat de goede kant op'', aldus minister Ali Haidar van Nationale Verzoening woensdag tegen persbureau Reuters. Hij zei dat de Syrische regering van tevoren is geïnformeerd en dat er geen bombardementen zijn geweest die waren gericht tegen het Syrische leger en tegen burgers.
Door de aanvallen in Syrië zijn sinds dinsdag waarschijnlijk vele tientallen jihadisten van onder meer IS om het leven gekomen, onder wie drie Nederlanders. Syrië was weliswaar ingelicht, maar had geen toestemming gegeven voor de luchtacties.
Het Amerikaanse leger maakte woensdag bekend dat het nieuwe aanvallen heeft uitgevoerd in Irak en Syrië. De aanval in Syrië was ten noordwesten van Al Qa'im. In Irak werden ten zuidoosten van Irbil twee aanvallen uitgevoerd en ten westen van Bagdad nog eens twee.
Veteranen
De Verenigde Staten geloven dat leider Muhsin al-Fadli (33) van de
Khorasan-terreurgroep is omgekomen door een Amerikaanse luchtaanval in
Syrië. Dat heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag gemeld.
Ten westen van Aleppo werden dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op de
"doorgewinterde al-Qaeda-veteranen'' van de groep. Dat zou zijn gedaan
om een "ophanden zijnde aanval'' door Khorasan te voorkomen, gericht
tegen "Amerikaanse en westerse belangen''.
De Amerikaanse geheime diensten waarschuwden onlangs voor de groep. Die zou westerlingen die naar Syrië zijn afgereisd proberen te werven. De groep is afgelopen jaar opgericht. Leider Fadli zou een vertrouweling zijn geweest van al-Qaedaleider Osama bin Laden (1957-2011).
De door moslimextremisten in Algerije ontvoerde Fransman Hervé Gourdel is onthoofd, aldus terrorismemonitor SITE woensdag gemeld. Zijn ontvoerders hadden gedreigd hun slachtoffer te vermoorden als Frankrijk de deelname aan de strijd tegen IS in Irak niet onmiddellijk stopte. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, had dat afgewezen. Gourdel was in handen van de groepering Jund al-Khilafa, de Soldaten van het Kalifaat.