'PvdA wil VN-mandaat, Nederlandse bijdrage Syrië onwaarschijnlijk'
Nederland gaat de strijd in Irak tegen de opmars van IS steunen met de inzet van zes F16's en twee reservetoestellen. Ook zal een trainingsmissie naar Irak worden gestuurd, op een afgeschermde locatie.
Nederland gaat alleen in Irak meedoen aan militaire acties tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het kabinet levert daarvoor het komende jaar zes F-16-gevechtsvliegtuigen en twee reservetoestellen. Nederlandse militairen gaan bovendien Iraakse en Koerdische militairen trainen.
Aan de militaire missie doen in totaal 380 militairen mee, onder wie 130 voor het trainingsdeel. In Syrië, waar IS ook actief is, zal Nederland zich beperken tot humanitaire en diplomatieke steun. Dat hebben vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag aangekondigd na afloop van een extra ministerraad.
Om half acht startten vicepremier Lodewijk Asscher en minister Hennis Plasschaert van Defensie een persconferentie. BNR zendt uit tot 20:00 uur in verband met de persconferentie van de ministerraad. Hieronder een liveblog nav de persconferentie van Asscher en Hennis:
19:51 | Asscher: Nog geen verandering in het dreigingsniveau. Hennis: special forces team en een brigadetrainingsteam worden wel ingezet voor opleiding. Hennis: er is 150 miljoen euro beschikbaar en de inzet geldt voorlopig voor twaalf maanden."
19:45 | "We beperken ons tot het grondgebied van Irak. De deur voor Syrië is nog niet op slot. We volgen de ontwikkelingen op de voet maar we slagen er prima in om binnen het mandaat te blijven."Asscher: "Nederland moet afwegen, ook in het belang van de internationale rechtsorde. Er is geen sprake van combatboots on the ground"
19:40 | Hennis: "We moeten rekening houden met luchtdoelsystemen. De inzet van F16's is nooit zonder risico. We sturen meer dan één vlieger per jachtvliegtuig mee. Het zijn 250 man verbindingspersoneel en logistieke dienstverlening. Morgen vertrekken twee verkenningsparty's de Nederlandse missie kan over een week ingaan"
19:33 | "We kunnen niet verwachten dat anderen de kastanjes voor ons uit het vuur halen. We hebben besloten om in te stemmen met het inzetten van luchtmacht: zes F16's en twee reservetoestellen. Twee reservetoestellen om inzet te borgen. Bijdrage aan de training in Irak. We continueren onze bijdrage."
19:30 | Asscher: "De gruwelijke beelden staan op ons netvlies gegrift. We horen de gruwelverhalen van de talloze vluchtelingen aan de Turks-Syrische grens. Alle mensen van goede wil hebben hier met afschuw naar gekeken en het geweld van IS wordt breed veroordeeld. Het geweld houdt niet op bij de grenzen van de regio, IS wil wereldwijd de aanval openen op onze manier van leven. Ook op onze rechtsstaat waar je gelovig, ongelovig kunt zijn en die we in de loop der jaren hebben opgebouwd."
Politiek verslaggever Jaap Jansen is bij het ministerie van Algemene Zaken. "Het overleg is net afgerond. Schultz van Haegen is als enige naar buiten gekomen. Nederland zal gaan meedoen aan de internationale strijd tegen IS, maar nog niet bekend is in welke vorm. We gaan in ieder geval meedoen in Noord-Irak, maar meestrijden in Syrië is erg onwaarschijnlijk."
De PvdA zou een VN-mandaat willen om de strijd in Syrië aan te gaan. Premier Rutte spreekt vanavond in New York de Veiligheidsraad toe over de Nederlandse bijdrage in strijd tegen IS. Rutte doet dat op uitnodiging van Obama. Intussen besloot het Belgische Kernkabinet zes F-16's beschikbaar te stellen, al moet de plenaire Kamer in Belgie nog een definitief besluit nemen.
Samenwerken
Dat heeft alles te maken met het volkenrecht, zegt Jansen: Irak heeft een regering die een verzoek kan indienen voor een Nederlandse bijdrage. "De kans is groot dat we gaan samenwerken met België. Volkenrechtelijke inbedding en fractieleiders zijn natuurlijk nog wel benieuwd wat we er preciés gaan doen. Rutte zal de nadruk leggen op terreurdreiging."
Rutte zal vooral het belang benadrukken van internationale samenwerking tegen terrorisme en melden dat Nederland daar een bijdrage aan zal leveren", zegt Jansen. Rond zeven uur vanavond zal vicepremier Lodewijk Asscher samen met minister Hennis van Defensie een persconferentie geven. "En als de fractievoorzitters hun reactie hebben gegeven zal blijken dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer de acties zal steunen."
CDA-leider Sybrand Buma staat achter Nederlandse deelname aan de internationale strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat, waartoe het kabinet woensdag hoogstwaarschijnlijk heeft besloten. Wel vraagt hij zich af waarom Nederland alleen F-16-gevechtsvliegtuigen inzet in Irak, zoals wordt gemeld, en niet in Syrië. ,,Ik denk niet dat het conflict zich in tweeën laat knippen door grenzen'', zei Buma in De Wereld Draait Door.
De ministerraad heeft woensdag urenlang vergaderd over de Nederlandse bijdrage aan de strijd. Vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zullen later woensdagavond tijdens een persconferentie bekendmaken wat het kabinet heeft besloten.