Irak24 sep '14 12:38Aangepast op 26 sep '14 15:45

'Wie IS wil verslaan moet harder en militair optreden'

Auteur: Pieter van den Akker

Wie van IS wil winnen moet harder en militair optreden. Door ontkenning en politiek zwak optreden heeft IS kunnen groeien en hebben jonge radicalen hun gang kunnen gaan. Dat zegt Morten Storm. De Deen, ooit een moslimfundamentalist, veranderde in een spion voor de CIA.

Het resultaat van 'de struisvogelpolitiek van westerse politici' is volgens Storm dat er in West-Europa duizenden jihadstrijders zijn. Storm was berucht in Denemarken en in het Midden-Oosten. Hij vocht jarenlang onder de vlag van al-Qaeda, maar ging later aan de slag voor westerse inlichtingendiensten. Deze week komt zijn boek uit.

 

Vriendelijke man
Truijen: “Hij is erg vriendelijk, moet ik zeggen. Hij had een erg gewelddadige jeugd en raakte op het criminele pad in Denemarken. Hij kwam een paar keer in de gevangenis, begon daar de islam te bestuderen. Dat vond hij zo aantrekkelijk. Hij verhuisde naar Engeland en toen naar Jemen, waar hij op de Koranschool zat. Daar radicaliseerde hij."Zelf wilde hij naar Somalië om te vechten, maar dat ging niet door. Dat was voor hem het breekpunt dat –ie van z’n geloof begon te vallen."

Storm: “It was dissapointing for me because jihad is so important for me. And it is for every muslim. This felt like losing a World Cup Final.”

Hij begon te googelen en besloot zich verder in te lezen in de Koran. "Hij zag heel erg veel tegenstrijdige theorieën en toen besefte hij dat hij fout had en dat hij naar eigen zeggen misleid was.

“I realized how misguided en deluded I have been for ten years. I was misguided and I understood how dangerous the people were that I was surrounded by. These were the ones who called me friend or brother.”

Extreme omgeving
Storm ging werken voor de CIA en andere geheime diensten. Truijen: “Hij raakte uiteindelijk overtuigd dat hij al-Qaeda wilde bestrijden. Hij besloot contact op te nemen met de Deense inlichtingendienst, waar hij nog een businesskaartje van had. Mijn vraag was vooral hoe je kan werken je leven kan riskeren voor twee tegenovergestelde organisaties in toch een behoorlijk extreme omgeving.”

De Deen antwoordt: “If I believe in something I do it. If I am convinced that it is for a just cause. I would believe that fighting with the mujahideens for islam was for a just cause. That’s why I was willing to do it. Then I understood it was wrong and I realized to fight for the just cause was to fight against these evil people. It wasn’t for money, because I was never got paid by al-Qaeda. It’s a motivation, it’s convincion. You are convinced it is the truth.”

Opgewerkt binnen al-Qaeda
De samenwerking met de geheime diensten verliep uiteindelijk ook niet goed af. Dat zette hem aan om dit boek te schrijven. “Hij kreeg deze opdracht van MI6, CIA, maar ook van de Deense inlichtingendienst om zich op te werken binnen al-Qaeda. Hij kende kopstukken die rondom 09/11 betrokken waren en kwam heel dichtbij de nummer 2 van al-Qaeda. Hij begon met de CIA informatie uit te wisselen zodat de CIA hem kon pakken."

"Uiteindelijk werd die nummer 2 vermoord. De CIA zei dat dat door hun informatie kwam. Storm zei: ‘Nee hoor, ik heb jullie de juiste informatie gegeven. Jullie zijn me nog die 5 miljoen dollar schuldig die jullie me daarvoor hebben beloofd’. De CIA wilde dat uiteindelijk niet meer betalen. Het gesprek waarin de CIA dat zei heeft hij opgenomen. Toen kwam hij in een situatie waarin hij behoorlijk in het nauw werd gedreven. En naar eigen zeggen werd het ook gevaarlijk.”

'Morten, get your ass to China'
“On my last mission in 2012 I was on my way to Yemen. I got tipped off my driver who was working for the CIA. He called me from China and said: ‘Morten, get your ass to China. I need to tell you something I can not tell you over the phone’. When I arrived in China he told me that the CIA had plans to kill me in Yemen. That’s why I went public, to protect myself.”

Storm noemt de inlichtingendiensten ‘corrupt en onbetrouwbaar’. “Wellicht zit er ook een kleine frustratie dat hij nooit erkenning heeft gekregen voor zijn deel in de aanslag op de nummer 2 van al-Qaeda. Met behulp van journalisten van CNN die zijn gespecialiseerd in terrorisme is dit boek geschreven en is ook al zijn informatie gecheckt. Hij wordt nog steeds bedreigd door radicalen die hem willen wreken dat hij al-Qaeda heeft verlaten.”

Luchtaanvallen IS in Syrië
Storm volgt het nieuws over de luchtaanvallen op IS in Syrië op de voet. Hij claimt ook dat de aanvallen van nu gedaan zijn op de informatie die hij ooit heeft verzameld. Maar hij wilde niet zeggen of hij nog steeds actief is als adviseur.”

Storm lachend: “I can’t tell you. No comment.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen