Tienkoppige kerncoalitie peinst niet over grondtroepen tegen IS
De Verenigde Staten zoekt bondgenoten in de strijd tegen IS. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft negen landen gevraagd een bijdrage te leveren.
Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Denemarken, Turkije, Canada en het niet-NAVO-land Australië gingen stuk voor stuk in op het Amerikaans verzoek. Langzaam maar zeker tekenen zich de contouren af van een kerncoalitie van die negen landen, die allereerst via luchtaanvallen willen voorkomen dat IS verdere terreinwinst boekt, meldt correspondent Lia van Bekhoven. "En zeker geen invasie aan de grond; wat aan de grond gebeurt is aan het Iraakse leger, dat met luchtvaanvallen van de coalitie gesteund zal worden."
Onduidelijk is nog wat de kerncoalitie precies gaat doen en hoe de rest van de strategie eruitziet; of raketaanvallen ook Syrië gaan treffen en wat van landen als Iran verwacht wordt is nog volstrekt onduidelijk, zegt Van Bekhoven. "Wel moet de afgeronde strategie binnen een maand worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, dus tegen die tijd is 'ie klaar."
Opnieuw heeft de Iraakse president Fuad Masum een verzoek om steun ingediend. Als IS niet in Irak wordt bestreden, vreest hij dat de terreurbeweging verder zal uitbreiden naar andere landen. Een beroep op de NAVO heeft hij naar eigen zeggen nog niet gedaan, maar enkele afzonderlijke landen benaderde hij al wel.