App talk30 okt '14 12:18

BNR Topic | Nederland deelt zichzelf sociaal en cultureel in tweeën

Auteur: BNR Webredactie

De kloof tussen hoog- en laagopgeleiden wordt steeds groter. Maar wat merk jij hiervan?

Hoogopgeleide en laagopgeleide mensen dreigen steeds meer in verschillende werelden te gaan leven. De tegenstelling tussen beide groepen kan leiden tot gevoelens van ongemak. Dat concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport over de sociaal-culturele tegenstellingen in Nederland dat vandaag is gepubliceerd.

"Mensen met een lage opleiding voelen zich vaak kwetsbaar over hun opleiding. Dat is ongemakkelijk. Mensen met een hoge opleiding begrijpen bijvoorbeeld de humor van mensen met een lage opleiding vaak niet en ook dat is ongemakkelijk'', licht een van de onderzoekers toe.

Hoog- en laagopgeleide personen denken heel verschillend over politieke onderwerpen als migranten en de EU. Maar vergeleken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten valt het in Nederland nog mee met deze verschillen.

Het SCP waarschuwt voor een sociale tweedeling. Terecht?

Daarom is de stelling vanmiddag: Nederland deelt zichzelf sociaal en cultureel in tweeën

Reageren?
Discussieer mee! Je kunt reageren door te twitteren met #BNR. Gebruik de BNR-app, stem op onze poll op de homepage of bel 020-468 0000.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen