Mid Term28 okt '14 16:20

7 dagen tot de midterms: Guns and bibles

Auteur: Jan Postma

Dit zijn de ‘chaos elections’. Alles draait namelijk om angst. Angst voor IS, angst voor ebola, en de angst dat de regering geen idee heeft wat het eraan moet doen.

Het is een gevoel dat Amerikanen al bezighoudt sinds 11 september 2001, en sindsdien is het alleen maar erger geworden. Dat schrijft Politico Magazine.

Het volk wil gerustgesteld worden. Hoe moeten de heren en dames in Washington dat aanpakken? Kort samengevat: reageer snel en laat zien dat je hebt gereageerd. Iets waar Obama niet veel punten op scoort. Na Bill Clinton’s speech tijdens de Democratische conventie van 2012 grapte Obama dat hij Clinton in dienst wilde nemen als “ secretary in charge of explaining stuff.” Laat dat nou net iets zijn wat je als president zelf moet kunnen.

Dé angst van dit moment is Ebola. Daarbij is ook steeds meer kritiek te horen op de Amerikaanse media. Grootste probleem: het is allemaal te hijgerig en te sensationalistisch. John Stewart van the Daily Show verbaast zich over de berichtgeving. Zelfs de TV-journaals in Ghana zijn rustiger van toon. Wat is er nog over van Amerika als home of the brave?

Soms heb je niet veel tijd nodig om duidelijk te maken waarvoor je staat. De verkiezingsspot van Zach Dasher laat in 15 seconden niets te raden over. De hoofdrolspeler is zijn oom: Phil Robertson. Een van de bebaarde jagers uit de realityserie Duck Dynasty.

Guns and bibles, daar kan je op scoren in Louisiana. Bovendien: het is blijkbaar een familieman, en zijn familie heeft baarden en bestaat uit eendenjagers. Wat wil je nog meer?

Het is een van de meest gebruikte aanvalstactieken op dit moment: je tegenstander van spijbelen beschuldigen. Het gaat dan om het wegblijven bij stemmingen, commissies, en briefings. Volgens ABC zijn er twee oorzaken. 1. Er zijn teveel commissies, en senatoren hebben een veel te druk schema. 2. Het kost zoveel om een Senaatszetel binnen te halen dat senatoren bijna non-stop bezig zijn met campagnevoeren en geld binnenhalen.

Probleem: om herkozen te worden moet je een goede senator zijn en je werk doen. Maar om dat te kunnen blijven doen moet je campagnevoeren, waardoor je geen tijd hebt voor je senaatszaken. De catch22 van de democratie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen