Nationalisatie SNS4 mrt '13 08:09Aangepast op 4 mrt '13 08:38

SNS bood tonnen zwijggeld in fraudezaak

Auteur: Thijs Baas

SNS Reaal heeft een ingehuurde medewerker afgelopen zomer een steeds hogere vergoeding geboden als zij vermoedens van malversaties bij de vastgoedtak Property Finance zou verzwijgen.

In een gesprek met het Financieele Dagblad spreekt Hetty van de Laar zelfs van zwijggeld. Ze zag het bod van SNS groeien van 180.000 euro naar uiteindelijk 316.022 euro, maar ze weigerde het geld aan te nemen. "Uit principe, maar ook uit verontwaardiging omdat de bank verlangde dat ik nooit meer iets over drie bankiers mocht zeggen"

SNS Reaal eiste als tegenprestatie van Van de Laar dat ze niet alleen de bank maar ook drie met naam genoemde SNS-medewerkers, onder wie Buck Groenhof, en hun privé-bv's juridisch volledig buiten schot zou laten. Groenhof werd later gearresteerd als ex-interimdirecteur van Property Finance.

De onderhandelingen over een zwijgregeling werden gevoerd door drie advocaten van het Amerikaanse advocatenkantoor White & Case. Het FD beschikt over documenten en mails waaruit de bewuste bedragen naar voren komen. Van de Laar vreesde dat haar eigen verdediging verlamd zou worden als haar zwijgen was afgekocht, op het moment dat het drietal tegen de lamp zou lopen.

Fluiten naar loon
SNS zou in reactie op de weigering van Van de Laar om het zwijggeld te accepteren het door haar geclaimde achterstallige loon van 168.000 euro niet hebben betaald. "Dat is pas chantage." Het zwijggeld-bod werd voorafgegaan door naar eigen zeggen vergeefse pogingen van Van de Laar om bij de top gehoor te krijgen over onregelmatigheden bij SNS Property Finance.

Toen een serieuze reactie uitbleef besloot Van de Laar uiteindelijk aangifte te doen bij de Fiod. Het inmiddels genationaliseerde SNS heeft onder de nieuwe topman van Olphen inmiddels gekozen voor een vriendelijker toon richting Van de Laar, blijkt uit een complimenteuze brief van 13 februari.

Inrichting
De documenten bevestigen het verhaal van Van de Laar, die met haar Belgische bedrijf Effic werd ingehuurd voor de inrichting, reorganisatie en verkoop van SNS-vastgoed. Haar verhaal wordt bovendien ondersteund door bronnen rond SNS. De bank-verzekeraar zelf beantwoordt geen vragen, 'met het oog op de onderzoeken die momenteel lopen, zowel intern als door de Fiod'.

Ook vroeg SNS Van de Laar om vrijwaring van Hans Advocaat, die vorige maand per direct op non-actief werd gesteld. Hij was interim-manager voor onder meer het Spaanse probleemvastgoed van SNS Property Finance.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen