Mid Term23 okt '14 09:59

Immigratievraagstuk geeft Obama kopzorgen

Auteur: Reinout van Wagtendonk

President Obama wil een hervorming van het Amerikaanse immigratiesysteem. Maar als ook de Senaat na de midterm elections van 4 november een Republikeinse meerderheid krijgt, dan wordt immigratiehervorming nóg moeilijker.

President Obama wordt in zijn hervormingspogingen tegengewerkt door de Republikeinse oppositie in het Congres. Maar verkiezingspolitiek heeft daarbij ook Obama’s eigen achterban van Latino-kiezers boos op hem gemaakt, omdat hij zijn beloftes over immigratie niet zou zijn nagekomen.

Demonstranten tegen Obama en diens immigratiebeleid  zijn niet alleen Latino’s, maar ook andere, vooral jongere activisten die hem in 2008 en 2012 juist enthousiast steunden.

Obama’s immigratieplannen zijn inclusief legale status voor miljoenen illegalen. Voor de Republikeinse oppositie is dat onbespreekbaar. Praktisch resultaat van die patstelling is dat Obama als hoofd van de uitvoerende macht meer mensen het land heeft laten uitgooien dan wie van zijn voorgangers dan ook.

Demonstranten schelden hem dan ook uit als : “Deporter-in-Chief”, omdat onder zijn regering de laatste zes jaar meer dan twee miljoen mensen zonder verblijfspapieren uit de VS zouden zijn gedeporteerd.

De roemruchte gokstad Las Vegas, Nevada, met de enorme casino-hotels, restaurants, theaters en ander vermaak is een dienstenstad bij uitstek. Met veel, maar relatief laagbetaald werk. Dat trekt van over de grens met Mexico veel immigranten aan.  

“Nevada heeft in de VS relatief de meeste illegale immigranten onder de bevolking,” zegt Astrid Silva,  de immigratie-coördinator voor de Progressive Leadership Alliance of Nevada (PLAN). Volgens Silva wil de doorsnee Amerikaan een meer rechtvaardig immigratiebeleid. Maar een handvol politici houdt dat volgens haar tegen.

Silva: “Het gaat om een kleine, maar luidruchtige minderheid. Jammer genoeg blokkeren ze door hun onwetendheid, hun haat, iets wat goed zou zijn voor het hele land.”

Immigratiehervorming wordt geblokkeerd in het Republikeinse Huis van Afgevaardigden. Daarom hád Obama aangekondigd op eigen gezag bepaalde maatregelen te gaan verordonneren. Maar dat heeft hij uitgesteld. Tot ná de verkiezingen: om zijn partijgenoten af te schermen. Er is geen enkele aanwijzing dat Democraten hierdoor over twee weken beter zullen scoren dan zij vrezen. In tegendeel: Obama heeft met dat uitstel de snelst groeiende achterban van zijn partij - Latino-kiezers - ernstig teleurgesteld.

Een Republikeinse verkiezingszege kan voor Obama betekenen dat niet een beter immigratiebeleid z’n politieke nalatenschap wordt, maar het gegeven dat hij meer mensen liet deporteren dan wie van zijn voorgangers dan ook.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen